Medzinárodný projekt Intersekcia: Intimita a predstavenie je exkluzívnou zastávkou projektu na Divadelnej Nitre

Do Nitry mieria Portugalci Ana Borralho a João Galante s performanciou PÁNSLEČNASLEČNAPÁN, v ktorej sa divák môže na ľubovoľne dlhú chvíľu posadiť oproti nahým performerom, čím vznikne vzájomný vizuálny kontakt. Mlčiacu dvojicu performer – divák delí iba malý stolík a divák zo slúchadiel počúva romantickú, ľúbostnú pieseň. Je na divákovi, kedy vstane a preruší priebeh akcie, prenechajúc miesto ďalším divákom, ktorí v pozícii pozorovateľov čakajú bokom. Tvár každého performera má znaky pohlavnej identity, ktorú jeho telo popiera. Predstavenie tak zároveň kladie otázky určenia sociálnej identity človeka a definície muža a ženy. Provokatívna performancia je na programe festivalu v utorok 27. septembra od 20.30 do 22.30 h v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre. Vstup je zadarmo a povolený je len návštevníkom, ktorí majú viac ako 15 rokov.

Performancia PÁNSLEČNASLEČNAPÁN



V priestoroch Starého divadla Karola Spišáka v Nitre čaká v stredu 28. 9. od 10.00 do 19.00 návštevníkov festivalu Divadelná Nitra séria štyroch prác umelcov z Fínska a Lotyšska. Exponát č. 10 je názov diela lotyšskej scénografky a dlhoročnej spolupracovníčky známeho režiséra Alvisa Hermanisa – Moniky Pormale, ktorá sa rozhodla vzdať hold remeselnej zručnosti v scénografii a v ďalších divadelných profesiách. Cieľom prezentácie je zachytiť trpezlivosť a naozajstné oduševnenie pre prácu rúk, ktorá nenávratne mizne.

Ďalšia inštalácia, Mikádo Hansa Rosenströma z Fínska, je založená na scéne z filmu Ingmara Bergmana z roku 1972 Šepoty a výkriky. Trojrozmerný zvuk je využitý tak, že sa divák ocitá uprostred diania a stáva sa neoddeliteľnou súčasťou inštalácie. Návšteva priestoru s inštaláciou trvá 4 minúty a je určená vždy pre jedného diváka.

Dielo Fínky Teriky Haapoja Uzavretý obvod, otvorené trvanie ponúka dialóg dychu človeka a fotosyntézy prebiehajúcej v rastlinách. Keď návštevník zapíska na stromy, stromy mu rovnako odpovedajú. Video ukazuje záznam rastu baktérií na látke, ktorá bola pritlačená na tvár umelkyne. Inštalácia tiež pozostáva z videoprojekcie procesov chladnutia a odchádzania tepla zo zvieracieho tela po smrti, ktoré sú zaznamenané infračervenou kamerou citlivou na teplo.

DN 2011 banner

Ďalšou zastávkou návštevníka podujatia Intersekcia: Intimita a predstavenie je miestnosť, kde sa naučí tancovať tango. Dace Džeriņa (Lotyšsko) vytvorila dielo s názvom Putovný učiteľ tanca. Tanečný parket so značkami základných krokov tanga diváka láka k tancu a tanečný majster zaškolí každého, kto má chuť tancovať.

Projekt Intersekcia: Intimita a predstavenie je súčasťou projektu Intersection v spolupráci s Pražským Quadriennale scénografie a divadelného priestoru. Projekt je realizovaný s podporou Európskej únie, Programu Kultúra.

Viac informácií na www.nitrafest.sk a www.intersection.cz