20. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra otvorí poľské divadlo

20. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra otvorí poľské divadlo TR Warszawa s adaptáciou novely slávnej poľskej spisovateľky Doroty Masłowskej Medzi nami v pohode. Inscenáciu režíroval Grzegorz Jarzyna, ktorý je festivalovému publiku známy z konca 90. rokov. Súbor TR Warszawa pod jeho vedením dosiahol pod Jarzynovým vedením v posledných rokoch významné postavenie v celoeurópskom kontexte.

Dej otváracieho predstavenia Medzi nami v pohode sa odohráva v malom byte starej varšavskej budovy. Trojicou protagonistiek je starenka na invalidnom vozíku, mladá dievčina a jej mama. Predstavujú tri rôzne generácie, tri odlišné životné skúsenosti a spôsoby myslenia. Každá z nich vyrastala v inom Poľsku – hra teda konfrontuje svet poznačený druhou svetovou vojnou s komunizmom aj raným kapitalizmom.

Medzi nami v pohode

Diváci sa môžu tešiť na pôsobivú scénografiu, vynikajúce herecké výkony a vtipné detaily. Inscenácia Medzi nami v pohode získala množstvo ocenení a patrí medzi najlepšie počiny divadelnej sezóny v Poľsku. V jednej z hlavných úloh sa predstaví takmer storočná herečka Danuta Szaflarska.

Grzegorz Jarzyna (1968), jeden z najznámejších a najvýraznejších poľských režisérov vôbec, od roku 1998 umelecký šéf TR Warszawa (predtým Teatr Rozmaitości), od roku 2006 aj riaditeľ tohto divadla. Už jeho režijný debut – Witkiewiczovo Tropické opojenie (na Divadelnej Nitre v roku 1997) – bol jedným z najslávnejších divadelných diel v Poľsku a ohlasoval začiatok novej éry v poľskom divadle. Jarzyna režijne pripravil cez 20 činoherných a operných inscenácií v Poľsku, ale aj v Európe i mimo nej. Na Divadelnej Nitre bol v rokoch 1997 a 1998.

Na záver prvého dňa Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra sa odovzdajú Divadelné ocenenia sezóny DOSKY 2011. Divákov budú večerom sprevádzať Michal Kubovčík, Kristína Farkašová a Lujza Schrameková. Réžie ceremoniálu, ktorého záznam odvysiela Slovenská televízia 2. októbra 2011 o 21.20 na Dvojke, sa ujal Karol Vosátko.

DN2011 banner

Zdroj: NITRAFEST