Ak máte vo svojej záhrade dostatok miesta, ale zatiaľ nemáte zriadený priestor pre hostí alebo len posedenie s rodinou, prichádzate o veľa. Záhradné oslavy sú perfektný spôsob ako sa stretnúť s priateľmi a rodinou na čerstvom vzduchu a v príjemnom prírodnom prostredí. Je najvyšší čas pripraviť vašu záhradu na novú sezónu.

Výber priestoru

Prvým krokom je vybrať najlepšie umiestnenie pre vytvorenie spoločenského priestoru. Pri tomto kroku treba zvažovať veci ako rovnosť povrchu, dostatok tieňa a dostatok okolitého priestoru na pohyb. Chcete sa uistiť, že na dané miesto sa zmestia všetci a každý bude mať možnosť pohodlne sedieť. Pri výbere priestoru tiež myslite na svoju víziu. Aké typy osláv chcete organizovať? Môžete sa rozhodnúť oddeliť jedálenský priestor od toho určeného na pokojné rozhovory. V tom vám pomôže správny výber nábytku.

Správny nábytok

Plánujete počas oslavy podávať jedlo? Potom sa vám hodí mať aj stôl jedálenského typu, za ktorý si môžu pohodlne sadnúť aj ľudia s tanierom. Treba však myslieť aj na ostatné aktivity. Mnohí si budú chcieť len tak pohodlne posedieť, porozprávať sa, odložiť si veci či prípadne si zahrať stolovú hru.

Preto je výborný nápad  zvážiť aj konferenčné stolíky a k nim vhodné sedenie. Takýto stolík, spojený s nižšími sedačkami, dovolí hosťom uvoľniť sa oveľa lepšie, než sediac za jedálenským stolom. Ak chcete, aby bol priestor ešte intímnejší, zamyslite sa nad výberom kruhových stolov.

Záhradné stoličky tiež vyberajte s ich účelom v mysli. Pre priateľov postačia aj plastové stoličky, no ak plánujete svoju záhradu ukázať pred vážnejšou návštevou, oplatí sa zainvestovať. Taktiež treba pri výbere nábytku rozmýšľať, či má vaša záhrada mať nejakú súdržnú tému.

Téma a štýl

Mnohé záhrady sú zvláštny mišmaš rôznych kusov nábytku, iné naopak ponúkajú pokojnú uniformitu. Obe možnosti sú istou formou témy. Možno sa aj vy budete chcieť zamyslieť nad farebnou škálou či materiálmi ktoré použijete pri zariaďovaní záhrady a uistiť sa, že to odráža vašu víziu a osobnosť.

Dekorácie

Vašu víziu perfektne dotvoríte malými dekoráciami. Či už sa rozhodnete v okolí spoločenského priestoru nasadiť kvety alebo nakúpiť dekorácie a osvetlenie, nesmiete zabudnúť ani na maličkosti. Dajú priestoru charakter a spravia ho skutočne vaším.

Ak plánujete oslavy ťahať do neskorého večera, oplatí sa zainvestovať aj do osvetlenia a ochrany pred hmyzom. Práve záhradné osvetlenie vám ponúkne možnosť vytvoriť tú správnu atmosféru. Namiesto bežného osvetlenia môžete skúsiť svetelné reťaze, lampáše a iné ambientné osvetlenie. Nezabudnite, že pre atmosféru záhradných osláv je dôležitá aj prítomnosť hudby.

Plánovanie a tvorenie spoločenského priestoru v záhrade môže znieť stresujúco, je to však nič oproti všetkým tým výborným spomienkam, ktoré vám ideálny záhradný priestor zabezpečí. Základom je vedieť, čo si od tohto priestoru predstavujete. Následne môžete pokračovať s výberom správneho miesta a nábytku. Nezabudnite na detaily, ktorými perfektne doladíte atmosféru, aby sa u vás všetci cítili úžasne.