Nová kniha ZOBOR od autora prof. Točku, bude nitrianskej verejnosti slávnostne predstavená vo štvrtok 4.12.2014 o 17:00 hod. v Literárnom klube Janka Jesenského v Ponitrianskom múzeu v Nitre.

• Doposiaľ nezverejnené fotografie
• Doposiaľ nezverejnené informácie
• 300 strán vzácneho obrazu a textu
• Luxusné prevedenie
• Renomovaný autor

Prof. Imrich Točka sa v nej zameral na históriu Zobora. Kniha bude svojim obsahom unikátna, pretože problematika histórie tejto mestskej časti doposiaľ nikdy nebola komplexne zdokumentovaná. Čitatelia sa tu dozvedia podstatné fakty o histórii osídlenia, pamiatkach, taktiež aj o zoborskom vinohradníctve, školstve a liečiteľstve. Samostatná kapitola knihy je venovaná aj slávnym zoborským hostincom, vinárňam a reštauráciám. Autor nezabudol ani na slávne novodobé osobnosti, ktorých život a práca boli zásadným spôsobom spojené so Zoborom.

Autor navyše pripravil aj zaujímavý bonus. Súčasťou knihy bude aj strieborná replika vzácnej pečate zoborského kláštora zo 14. storočia.

Autor prof. Imrich Točka vysvetľuje: „Benediktínski mnísi, žijúci v zoborskom kláštore mali na osídľovanie Zobora zásadný vplyv. Kresba pečate zoborského kláštora z roku 1341 je vzácnou pamiatkou, ktorá dokazuje, že zoborský kláštor bol už v období benediktínov rešpektovanou inštitúciou. Vložením striebornej repliky tohto vzácneho historického artefaktu chcem dať mojim čitateľom väčšiu pridanú hodnotu a upozorniť ich na nesmiernu dôležitosť a vzácnosť tejto historickej pamiatky.“

Kniha ZOBOR je výsledkom autorovho sedemročného bádania v historických dokumentoch, archívoch a knižniciach. Ako informačný kanál tiež poslúžili stretnutia a rozhovory so žijúcimi pamätníkmi života na Zobore v prvej polovici 20. storočia a ich potomkami.

K obsahu knihy sa vyjadruje aj predseda Zoborského skrášľovacieho spolku Ing. Ján Kratochvíl: „Som nesmierne rád, že táto kniha vznikla. Svojim obsahom je toto dielo unikátne, pretože história Zobora doposiaľ nikdy nebola takto komplexne zdokumentovaná. Autor podrobne obrazom a textom zdokumentoval aj všetky najvzácnejšie sakrálne a technické pamiatky. Obyvatelia Zobora, ale aj jeho návštevníci, takto získajú aj akéhosi sprievodcu, ktorý ich upozorní a vysvetlí tajomstvá objektov, okolo ktorých doteraz nevedomky bez povšimnutia iba prechádzali.“

Viete
• prečo sa Zobor volá Zobor?
• kto boli prví obyvatelia Zobora?
• ako v minulosti vyzeral zoborský kláštor?
• kde bola prvá zoborská škola, nemocnica, lekáreň, krčma?
• kedy boli postavené zoborské kasárne?
• ako vzniklo zoborské jazierko?
• kto a ako vyhodil do povetria Miléniový pamätník na Pyramíde?
• odkiaľ pochádza železný kríž umiestnený nad Svoradovou jaskyňou?
• kedy bol otvorený amfiteáter?
• odkedy premávala lanovka?

Odpovede sa dozviete v novej knihe prof. Točku ZOBOR.


Obal knihy

Kniha Zobor - obal



O autorovi:

Imrich Točka

Prof. Ing. Imrich Točka, CSc., sa narodil v roku 1941 v Nitre - Chrenovej. Je absolventom Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre. Od ukončenia vysokoškolského štúdia pôsobil ako pedagóg na dnešnej Slovenskej poľnohospodárskej univerzite. Vo svojej záujmovej činnosti sa zameriava na históriu, numizmatiku a kampanológiu. V roku 2002 spracoval a vydal knižnú publikáciu venovanú histórii svojho rodiska, Tormoš – Chrenová, dejiny obce. Pri príležitosti šesťdesiateho výročia posviacky kostola v Chrenovej v roku 2003, napísal publikáciu. Farský kostol sv. Martina v Nitre – Chrenovej, ktorá vyšla aj v druhom rozšírenom vydaní v roku 2013. V roku 2006 vyšla jeho knižná publikácia Z minulosti Chrenovej, v ktorej publikoval množstvo originálnej historickej fotodokumentácie z rôznych oblastí spoločenského a hospodárskeho života bývalej obce od konca 19. storočia až po jej včlenenie do Nitry. Svojmu rodisku venoval aj ďalšie dve publikácie Zo starej Chrenovej veselo i vážne (2009) a História ochotníckeho divadla v Nitre - Chrenovej (2011). Za uvedené príspevky k regionálnej histórii mu bola udelená v roku 2011 Cena primátora mesta Nitry. Zaslúžil sa aj o nájdenie najstaršej kultúrnej pamiatky Chrenovej, barokovej sochy Krista z polovice 18. storočia. Jej osudy spracoval v publikácii Socha Krista trpiteľa – najstaršia kultúrna pamiatka Chrenovej (2012).

V záujmovej činnosti sa venuje numizmatike, hlavne medailérstvu. Je dlhoročným predsedom pobočky Slovenskej numizmatickej spoločnosti v Nitre. V roku 2010 vyšla jeho knižná publikácia Nitra na medailérskych pamiatkach. Pri príležitosti Cyrilometodského jubilea v roku 2013 sa podieľal v spoluautorstve na vydaní publikácie Cyrilo – Metodská misia na medailách.

Okrem numizmatiky sa dlhodobo venuje aj štúdiu problematiky zvonov. V roku 2012 vyšla jeho publikácia z oblasti kampanológie pod názvom Nitrianske zvony. Je výsledkom jeho dlhoročného výskumu v tejto oblasti a príspevkom k poznaniu histórie a súčasného stavu zvonov na území mesta Nitry. Hodnotným príspevkom z oblasti histórie nitrianskeho regiónu je jeho zatiaľ posledná vydaná publikácia Nitrianske poľovníctvo, v ktorej spracoval vývoj obhospodarovania a lovu poľovnej zveri a organizáciu poľovníctva v nitrianskom regióne od najstarších čias až po súčasnosť. Vyšla v minulom roku.


Zdroj: autor