Na pešej zóne v Nitre zmizli všetky lavičky, v novom šate sa vrátia koncom mája. Mobiliár prechádza kompletnou rekonštrukciou. Viaceré lavičky mali polámané operadlá, nechajme sa prekvapiť ako budú vyzerať tie nové. Podľa našich informácií sa použije konštrukcia zo starých lavičiek, obnoví sa len drevo na operadlách. Mesto vybralo firmu, ktorá na zákazke už pracuje. Podmienkou bolo kvalitné drevo a spracovanie. Nové budú aj smetné nádoby. Úpravy súvisia s prípravami mesta na oslavy 1150. výročia príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda na naše územie. Na lavičky je vyčlenených 50-tisíc eur, na smetné koše 20-tisíc eur a na ostatný mobiliár 10-tisíc eur.

Horšie je to však s dlažbou, ktorá je na viacerých miestach rozlámaná a uvoľnená. Problém je aj so stromami na Svätoplukovom námestí, ktoré odumierajú. Môže za to zlý odvodňovací systém - voda steká z vyvýšenej časti námestia a korene stromov sú premočené. Radnica plánuje investovať do opráv odvodnenia.

V roku 2008 dostala pešia zóna Pešia zóna Nitra osvetlenie, pretože sa zdala poslancom mesta príliš tmavá.


Pešia zóna je momentálne bez lavičiek

Pešia zóna Nitra


Na viacerých miestach chýbajú stromy, ktoré odumreli

Pešia zóna Nitra


Dlazbu je potrebné neustále opravovať, na viacerých miestach je uvoľnená a rozlámaná

Pešia zóna Nitra


Pešia zóna v Nitre dostala novú tvár v roku 1996, kedy bola položená nová dlažba, pribudli lavičky, osvetlenie, viaceré zaujímavé elementy ako napríklad Svätoplukov meč, studňa, pitná fontána, žulová fontána hudobné hodiny. Slávnostné otvorenie bolo dňa 5. 7. 1996.


Zdroj: Nitralive.sk