Bronzový meč na pešej zóne v Nitre je znovu poškodený. V minulosti ho niekoľko krát poškodili vozidlá, v roku 2015 to bol turistický vláčik, v roku 2017 malé vozidlo. Okolo meča sú kovové zábrany.

Vinníkom tentokrát nie je vodič žiadneho vozidla, meč pravdepodobne poškodili ľudia. Pravidelne sa totižto ľudia pri fotení na meč vešajú. Podľa informácií, ktoré mi poskytol hovorca Nitry Tomáš Holúbek, v čase poškodenia sa v okoli pohybovali dve skupinky ľudí. Na budove Ponitrianskeho múzea je síce umiestnená kamera, je však otočná a na záberoch nie je vidno akt poškodenia.

"Predpokladáme, že posledná oprava meča nebola v požadovanej kvalite, výstuž meča musela byť narušená, inak by ho ľudia, ktorí sa o meč opierajú alebo naň vyliezajú, nedokázali poškodiť," komentoval situáciu hovorca.

Mesto dá meč opraviť firme, ktorú si vyberie rodina zosnulého autora meča. Tým je pán akad. maliar Marián Žilík. Dôvodom je autorský zákon. Realizačnú firmu vyberajú v zmysle autorského zákona dediči, firma nacení práce a my firmu akceptujeme, pokiaľ bude suma prijateľná pre mesto.

Bronzový meč je symbolom mieru, je to zväčšená kópia historického meča, ktorý pochádzal zo súboru pamiatok kniežacieho hrobu z 9. storočia. Uvádza webstránka mesta Nitry.


Meč na pešej zóne znovu poškodený



Zdroj: Nitralive.sk