Situácia ohľadom vírusu COVID-19 je v Nitre za posledných 7 dní najhoršia na Slovensku. 3. januára v Nitre opäť zasadal krízový štáb. Na dnešnej tlačovej konferencii predniesol primátor Nitry Marek Hattas informácie.

Krízový štáb odporúča Ústrednému krízovému štábu SR prijať opatrenia v okrese Nitra na obmedzenie čo najväčšieho počtu výrobných prevádzok pri čo najmenšej ekonomickej újme, ďalej požaduje, aby výrobné prevádzky pravidelne testovali zamestnancov. Po dohode s RÚVRZ v Nitre odporúča vydať vyhlášku na sprísnenie epidemiologických opatrení v obchodných prevádzkach. Ďalej obmedziť činnosť predškolských zariadení, kde by mali byť umiestnené len deti zamestnancov v kritickej infraštruktúre. Tiež odporúčajú, aby zamestnanci využívali home office všade, kde je to možné.


Celoplošné testovanie

Malo by prebehnúť v piatok, sobotu a nedeľu (8.-10. január 2021). Na Okresnom štábe sa bude rokovať o tom, či sa zapojí celý okres nakoľko len mesto Nitra nestačí otestovať. Počet testovacích miest bude menej ako na poslednom testovaní, okolo 40. Či bude aj drive-in testovanie, zatiaľ nie je známe. Viac informácií prinesieme v priebehu týždňa.

Aktuálne je vo FN Nitra spolu 195 pacientov s COVID-19, z nich je 16 na umelej pľúcnej ventilácii.


Lockdown po vzore Oravy

Primátor Nitry spomínal aj možnosť tvrdšieho lockdownu po vzore Oravy, v prípade, že sa bude situácia naďalej zhoršovať.


Očkovanie

Vo FN Nitra stále vypomáha 15 vojakov. Minulý týždeň zaočkovali spolu 1065 klientov, dnes predpoludním prišla nový zásielka vakcín, v Nitre bude centrum uskladnenia vakcín pre ďalšie 4 nemocnice. Dnes dopoludnia zaočkovali vo FN Nitra 425 ľudí. Očkuje 5 tímov.



Zdroj: Nitralive.sk