Už niekoľko mesiacov je v Nitre možné stretávať skupinky cudzincov, ide prevažne o mužov, stretli sme však aj rodiny s deťmi. Značná časť sa pohybuje pod Kalváriou, dôvodom je ich registrácia na Oddelení cudzineckej polície, ktoré sa nachádza na Rázusovej ulici pod Kalváriou. "Na základe dohody s Krajským policajným zborom v Nitre a Okresným policajným zborom v Nitre poskytlo mesto Nitra v blízkosti obratiska autobusov MHD na Rázusovej ulici pozemok, kde Centrum podpory Nitra umiestnilo 3 kusy prenosných toaliet. Ďalšie 2 kusy prenosných toaliet boli umiestnené do areálu Oddelenia cudzineckej polície Nitra", odpovedal na naše otázky hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Obyvatelia Nitry majú obavy, sťažujú sa na vysedávanie skupiniek pod oknami bytových domov, rovnako tak na neporiadok, ktorý po nich zostáva. Podľa hovorcu Nitry však polícia doposiaľ nezaznamenala žiadne potýčky či konfliktné situácie, ktoré by ohrozovali obyvateľov.

Okolie Oddelenia cudzineckej polície v Nitre dáva mesto upratovať

Mesto Nitra v spolupráci s NKS umiestnilo v blízkosti Oddelenia cudzineckej polície v Nitre kontajner na odpad. Upratovanie okolia Oddelenia cudzineckej polície v Nitre zabezpečuje mesto Nitra v čase, kedy má príslušné Oddelenie cudzineckej polície službu. Upratovanie vykonávajú nezamestnaní ako aktivačné práce.

Zvýšený počet hliadok mestskej a štátnej polície

"Zvýšili sme aj intenzitu hliadkovania v okolí Oddelenia cudzineckej polície v Nitre. Zvýšil sa aj počet hliadok štátnej polície. Mesto Nitra tiež v spolupráci so Slovenskou humanitnou radou a Červeným krížom zabezpečuje prichádzajúcim ľuďom pitnú vodu", informoval hovorca Nitry.

Mesto Nitra v spolupráci s Úniou miest Slovenska požiadalo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, aby štát situáciu riešil systémovo a presunul vybavovanie týchto cudzincov mimo miest, napr. do priestorov zriadených priamo na hraničných priechodoch.



Zdroj: Nitralive.sk