NITRA 26. apríla (SITA) – V Nitre pribudol nový priestor pre trávenie voľného času mladých ľudí. Fórum mladých dnes otvoril primátor Jozef Dvonč v priestoroch Mediahausu na Ulici Fraňa Mojtu. Určené je pre stredoškolákov a vysokoškolákov, ktorí chcú svoj voľný čas tráviť zmysluplne. „Naša predstava je jasná – vytvoriť určitú alternatívu slušného stretávania sa a zábavy. Som presvedčený, že v Nitre je obrovské množstvo ľudí, ktorí hľadajú iný druh zábavy ako je v niektorých reštauráciách,“ povedal primátor a dodal, že sústredenie mladých ľudí do centra mesta má zároveň prispieť k jeho oživeniu.

Vo Fóre mladých je napríklad filmový klub, telocvičňa, počítačová miestnosť, dá sa tu hrať šach, tancovať alebo organizovať rôzne kultúrne podujatia. Podľa primátora výhodou Mediahausu je, že už teraz sem chodieva veľa mladých ľudí. Je tu krajská knižnica s bezplatným internetom, čitárňou a posluchárňou hudby, kaviareň, protifajčiarska poradňa, autoškola so študentskou klientelou, nezisková organizácia Pomoc obetiam násilia, personálna agentúra, ktorá sprostredkúva aj brigády pre študentov, kozmetika či kaderníctvo.

Návrh s ktorým prišiel Dvonč pred pár rokmi vyzeral takto:

Fórum mladých mal primátor vo svojom volebnom programe. Podľa svojich slov nevidí problém v tom, že prísľub plní až tesne pred ďalšími voľbami. Pôvodne razil myšlienku postavenia novej budovy pre Fórum mladých v priestore medzi oboma nitrianskymi univerzitami. „Všetci tí, ktorí v tom chceli pomáhať, to spájali s komerciou, teda chceli tam obchod, čo bolo nevyhovujúce,“ skonštatoval. Zároveň narazil na odpor ochrancov zelene. Niektorí mestskí poslanci teraz poukazujú na to, že mesto mohlo Fórum mladých zriadiť radšej v niektorom z vlastných objektov. Majiteľka Madiahausu je zároveň šéfredaktorkou Nitrianskych novín, ktoré vydáva vydavateľstvo Petit Press spolu so schránkovými novinami Echo, kde si mesto objednáva strany na svoju propagáciu.

Ročný rozpočet Fóra mladých je 66 670 eur.
Otvorené bude v pondelok od 14:00 do 23:00, od utorka do piatka od 10:00 do 23:00 a cez víkendy od 18:00 do 23:00. Priestory Mediahausu sú kompletne zrekonštruované a nevyžiadali si investície do úprav. Mesto zabezpečilo len vnútorné vybavenie, personálny dohľad tu budú zabezpečovať štyria pracovníci. Po overení životaschopnosti projektu by sa časom podľa primátora Fórum mladých mohlo realizovať v niektorom z mestských objektov.

Komentár NitraLive!: Zdá sa Vám v poriadku keď mesto finančne podporuje tú istú inštitúciu tisíckami eur ročne? Mesto inzeruje v ECHU, kde má aktuálne 1 stranu a bude nás to stáť 30 000 za rok 2010 čo nie je vôbec v poriadku. Teraz pribudne viac ako dvojnásobná suma za Fórum mladých. S takými sumami sa ľahko podniká a preto budeme žiadať od mesta finančné prostriedky aj my. Sme zvedaví čo na to povie pán primátor.

Zdroj: (SITA, mp;bl),201004260416, fotografia na titulke NitraLive!, vizualizácia fóra Echo noviny