NITRA 28. októbra (SITA) – Mesto hľadá možnosti využitia areálu kafilérie v Horných Krškanoch. Do konca októbra ho má opustiť firma N-Adova, ktorá časť areálu predala a časť prenajala mestu. Radnica sem chce presťahovať Mestské služby z Tehelnej ulice. Na dnešnom zastupiteľstve primátor Jozef Dvonč predložil návrh podnikateľského zámeru využitia kafilérie. Podľa neho by tu mal vzniknúť aj zberový dvor, na ktorý chce mesto získať prostriedky z Recyklačného fondu. Počíta sa aj s výrobou peliet na vykurovanie a s komerčným prenájmom priestorov. Záujem už prejavili aj výrobné firmy zo zahraničia. „Hľadáme taký prenájom, aby sa zisk z prenájmov a z činností, ktoré tam bude mesto prevádzkovať, vyrovnal výške nájomného,“ povedal Dvonč. Viacerí poslanci kritizovali, že v koncepcii chýba viac možností využitia areálu. Nakoniec materiál vrátili na dopracovanie.

„Hľadáme taký prenájom, aby sa zisk z prenájmov a z činností, ktoré tam bude mesto prevádzkovať, vyrovnal výške nájomného,“ povedal Dvonč.

Odkúpenie časti kafilérie v Horných Krškanoch od spoločnosti N-Adova schválila väčšina poslancov koncom marca 2010. Cieľom bolo dostať kafilériu preč z mesta. Kafiléria existuje v Nitre v rôznych formách už od roku 1923, na zápach z nej sa obyvatelia sťažovali roky. Časť areálu mesto kúpilo za 592 511 eur a časť si prenajalo na desať rokov za ročné nájomné 252 496 eur bez DPH. Celkovo má areál tri hektáre. Mesto kúpilo pozemky s výmerou 5 470 metrov štvorcových a pozemky pod stavbami s rozlohou 1 659 metrov štvorcových. Do prenájmu si zobralo pozemky s rozlohou 25 120 metrov štvorcových.

Niektorí poslanci považujú kúpu kafilérie za nešťastné riešenie. Ferdinand Vítek (nezávislý) si myslí, že koncepcia využitia kafilérie je len „náplasťou na zlé riešenie, ktoré mesto prijalo predtým“. Kafiléria by podľa neho časom zanikla prirodzene a Mestské služby, ktoré majú nevyhovujúcu administratívnu budovu, sa mohli presťahovať do nevyužitého areálu kasární pod Zoborom. Podobný názor má aj viceprimátor František Baláž (KDH). „Podľa mňa sme kúpili mačku vo vreci,“ povedal a poukázal na to, že až teraz sa poslanci dozvedeli, že vstupný most, ktorý vedie ku kafilérii, nevyhovuje pre techniku Mestských služieb z hľadiska nosnosti a šírky. Bolo by ho treba zrekonštruovať, na čo sa mesto zatiaľ nechystá. „Chceme to riešiť tým, že do kafilérie sa budú umiestňovať vozidlá do nosnosti desať ton, vychádzame zo statického posudku,“ povedal Dvonč. Vozidlá na zimnú údržbu zatiaľ zostanú na Tehelnej ulici.

„Podľa mňa sme kúpili mačku vo vreci,“ povedal František Baláž (KDH) a poukázal na to, že až teraz sa poslanci dozvedeli, že vstupný most, ktorý vedie ku kafilérii, nevyhovuje pre techniku Mestských služieb z hľadiska nosnosti a šírky.

Nevýhodou nových priestorov je väčšia vzdialenosť od centra mesta a s tým spojené zvýšené náklady na pohonné hmoty pre Mestské služby. Tie zatiaľ vyčíslené nie sú. Výhodou sú kvalitnejšie priestory pre administratívu, lepšie využitie priestorov pre uskladnenie komodít a kryté garáže pre vozový park. Staré priestory na Tehelnej si chce mesto ponechať ako rezervu na výstavbu bytov.

Zdroj: (SITA, mp;nr) 201010280340, fotografia topky.sk