NITRA 4. mája (SITA) – Mesto Nitra bude prehodnocovať ceny nájomného pre prevádzky v centre, ktoré predávajú alkohol. Informoval o tom primátor Jozef Dvonč. V súčasnosti majú reštauračné zariadenia s ponukou alkoholických nápojov vyššie nájomné ako tie, ktoré predávajú iba nealko. „Ja osobne zastávam názor, že by sme to mali zjednotiť a ísť na tú nižšiu cenu,“ povedal Dvonč. Má to byť ďalší z ústretových krokov samosprávy voči podnikateľom z pešej zóny, ktorí sa sťažujú na pokles zákazníkov aj v súvislosti s krízou. Mesto zas nie je spokojné s otváracími hodinami prevádzok, vonkajším vzhľadom niektorých budov a nedodržiavaním čistoty v okolí reštauračných zariadení. Námety na zlepšenie situácie dali na spoločných rokovaniach obe strany.

Radnica medzičasom na ich návrh zrušila parkovné v centre po 16:00. „My sme očakávali, že pokiaľ uvoľníme parkovné a prídu tam nejaké kultúrne programy, tak podnikatelia predĺžia časy prevádzok. Nemám informácie, že by sa to nejako masívne stalo, možno to urobili niektorí individuálne,“ skonštatoval Dvonč. Mesto by privítalo, aby mali obchody otvorené dlhšie ako do 18:00 či do 17:00, podľa možností až do 20:00, aspoň cez leto. Dvonč chce zvolať ďalšie stretnutie s podnikateľmi a apelovať na nich.

Podnikatelia, naopak, od mesta požadujú napríklad usporadúvanie kultúrnych podujatí na pešej zóne, ich propagáciu v mestských médiách alebo výstavbu nového parkovacieho domu v centre. „Nám sa zdá, že obchodné centrum Mlyny má dosť parkovacích miest a zase z druhej strany je parkovisko pri divadle,“ myslí si Dvonč. Podľa neho by si podnikatelia mohli vytvoriť spoločný virtuálny obchodný dom, kde by obyvatelia na jednej internetovej stránke našli ponuku všetkých prevádzok v centre. Oživiť pešiu zónu by mohli aj letné terasy, v súčasnosti magistrát registruje 13 žiadostí o povolenie.

Zdroj: (SITA, mp;mt),201005040189