Nasledujúci článok vyjadruje len názor autora, pre ideálny stav je potrebné odstrániť/dostavať všetky nižšie uvedené pričíny/komunikácie. Reálne by veľmi pomohlo napojenie na výstavisko Agrokomplex/Akademickú ulicu, preložka I/64 Nitra - Komjatice poza Krškany, prepojenie Priemyselnej s Dlhou a Levickou a spojka pod Zobor.

Nedostatky južného obchvatu Nitry resp. rýchlostnej komunikácie R1 vedúcej okolo mesta Nitra.

* Poznámka: autor si uvedomuje, že norma predstavuje 1 zjazd z rýchlostnej cesty každých 5km, obchvat Nitry má 12,6km.


1. Križovatka Lehota - zrušené napojenie na R1

Pred výstavbou R1 PR1BINA (južný obchvat Nitry) bola obec Lehota priamo napojená na R1 a Nitru, po výstavbe obchvatu musia autá jazdiť cez Nitru - Kynek a potom sa napojiť na R1/R1A na križovatke Kynek pri Metre. Príčinou je zrejme "potrestanie" obce za nesúhlas s trasou obchvatu - trasa sa posúvala ďalej od obce k Nitre.

výsledok: Zaťaženie mestskej časti Nitra - Kynek dopravou, ktorá by mohla byť smerovaná priamo na križovatku Lehota


2. Chýbajúce napojenie/Exit Klokočina

Najväčšie sídlisko v Nitre s počtom obyvateľov cez 20 tisíc potrebuje priame na pojenie na R1, vybudovaním križovatky Čermáň/Cabajská sa zaťažila komunikácia Dolnočermánska v inak pokojnej štvrti Čermáň. Z Klokočiny je teda potrebné zísť dole na Čermáň, prejsť cez a napojiť sa na Cabajskú - zbytočná obchádzka.

výsledok: zvýšenie dopravy na Dolnočermánskej ulici na Čermáni, zbytočná obchádzka


3. Križovatka / zjazd Čermáň / Cabajská ulica

Zjazd z obchvatu na Cabajskú ulicu do Nitry nerieši tranzit prechádzajúci cez Nitru. Tranzit smerujúci z obchvatu smeruje ďalej cez centrum Nitry, alebo na opačný smer cez mestskú časť Horné a Dolné Krškany. Križovatka je zle riešená - nebezpečne a nie v súlade s plánovanou výstavbou preložky cesty I/64 Komjatice - Nitra, ktorá obíde Krškany a napojí sa na križovatku Čermáň cez kruhový objazd. Kruhový objazd bolo potrebné postaviť súbežne s R1. Vyriešilo by sa tak problematické napojenie na Cabajskú ulicu.

Preložka cesty I. triedy Komjatice – Nitra

Križovatka Čermáň


výsledok: tranzit v centre, v Krškanoch, nebezpečná križovatka (pozn.smrteľná nehoda 5.9.2015) so zlým výhľadom


4. Chýbajúci zákaz vjazdu nákladnej dopravy do centra na križovatke Novozámocká / Štefánikova / Cabajská

Keďže nákladné vozidlá nemajú inú možnosť len zísť z R1 a potom pokračovať na juh cez Krškany, alebo opačným smerom cez centrum mesta, je potrebné umiestniť značku zakazujúcu vjazdu nákladnej dopravy do centra Nitry. Kamióny vyhýbajúce sa mýtu jazdia cez centrum. Riešením je preložka I/64 Nitra - Komjatice, ktorá by obišla Krškany. Kamióny zásobujúce napríklad obchody na Chrenovej by bolo potrebné smerovať cez prepojenie Priemyselná (Novozámocká) - Dlhá - Levická, ktoré je v pláne mesta Nitra (reálny začiatok výstavby 2017/18).

výsledok: hluk, nákladné autá priamo v centre Nitry, zhustená premávka, ničenie ciest

Video - hluk a nákladná doprava v nočných hodinách v centre Nitry




5. Chýbajúce napojenie / exit Akademická ulica / výstavisko Agrokomplex

Nitrania roky počúvali sľuby o výstavbe obchvatu, ktorý odbremení mesto od áut a hlavne vyrieši zápchy a problémy s dopravou v centre a na sídlisku Chrenová počas výstav na výstavisku Agrokomplex. Obchvat však zjazd na Agrokomplex, alebo Akademickú ulicu nemá. Návštevníci tak cestujú na Agrokomplex cez zjazd na Cabajskej, alebo Levickej ulici (križovatka západ a východ). Rovnako je problém s parkovaním, ktorý sa mohol vyriešiť vybudovaní parkoviska vzadu na výstavisku pri zjazde z R1. Zjazd rovnako chýba sídlisku Chrenová, ktoré nie je napojené na túto rýchlostnú cestu.

výsledok: zápchy, problémy s parkovaním, nutnosť obchádzať mesto pre občanov a návštevníkov Chrenovej


6. Zjazd / križovatka východ - Levická ulica

Výstavba obchvatu zaťažila Levickú ulica, cez ktorú je potrebné prejsť ak človek smeruje z R1 na Chrenovú, pod Zobor, do centra Nitry. Zbytočná záťaž a obchádzanie mesta. Riešením je vybudovanie spojky z križovatky východ pod Zobor na Zlatomoraveckú cestu. Táto spojka bola zakreslená na niekoľkých mapách ešte pred výstavbou obchvatu, nakoniec sa však nerealizovala.

výsledok: zvýšená doprava na Levickej ulici


Video - prejazd po Južnom obchvate Nitry





Mapa - zakreslené existujúce/neexistujúce/potrebné zjazdy, križovatky, prepojenia

* pre zobrazenie názvu, informácie je potrebné kliknúť na ikonku/cestu




Zdroj: Nitralive.sk