Blog o doprave s Andrejom Sitkeyom: nedostatky zistené pri výstavbe nového mosta Chrenová

Blog o doprave s Andrejom Sitkeyom

Máte otázky k téme doprava? Píšte na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

(Odpovede na otázky uverejníme každý týždeň spolu s novým článkom.)

V dnešnom príspevku budem reagovať na skutočnosti, na ktoré upozornil portál Nitralive.sk už pred pár mesiacmi v článku o novom moste. V ňom autor vyjadril pochybnosti o dostatočnej prejazdnej šírke komunikácie na Nábreží mládeže v Nitre pri novom Chrenovskom moste. Na základe jeho podnetu som vykonal ohliadku a niekoľko meraní, pri ktorých som zistil zaujímavé skutočnosti. V rámci výstavby mosta bola na miestnej komunikácii Nábrežie mládeže navrhnutá šírka jazdného pruhu 3,00 m. Miestna komunikácia pri internáte UKF prechádza v oblúku a práve tu je pri vzájomnom stretávaní vozidiel kritické miesto. Pri ohliadke som v tomto mieste nameral šírku komunikácie 6,90 m, čo je aj na priamy úsek veľmi málo. Podľa slovenskej technickej normy, ktorá upravuje projektovanie miestnych komunikácii, je pruh šírky 3,00 m potrebné v smerovom oblúku rozšíriť. Minimálne rozšírenie jazdeného pruhu je 0, 25 m, takže v predmetnom mieste by mála mať komunikácia šírku minimálne 7,50 m. Z uvedeného vyplýva, že šírka cesty je menšia o 60 cm.

V rámci ohliadky som zistil ešte niekoľko nedostatkov a rozporov s STN. Napríklad na priechode pre chodcov na strane internátu sa na priechode nachádza vtoková mreža dažďových vpustov, čo je taktiež v rozpore s normou. Osobitnou kapitolou je dĺžka a smerovanie priechodov. Priechody sú veľmi dlhé a podľa normy by mali križovať dopravné pruhy kolmo. Táto podmienka nie je už v súčasnosti dodržaná na priechode smerujúcom od internátu na most. Aby toho nebolo dosť na chodníku pri internáte vznikol „kopec“, ktorý bude najmä v zimnom období spôsobovať problémy. Zaujímavé je riešenie povrchu chodníka na moste, ktorý tvorí drevo. Neviem si dobre predstaviť, ako bude tento povrch udržiavaný v zime a na jeseň, kedy sa na moste vytvára často náľadie. Na zistené nedostatky som upozornil realizátora stavby a vedenia mesta. Sám som zvedavý ako to dopadne.

Fotogaléria

Zdroj: autor Andrej Sitkey