Tento článok zverejňujem z presvedčenia, že po tragickej nehode medzimestskej linky autobusu pri Nitre je potrebné hovoriť o používaní bezpečnostných pásov nielen v osobných autách, ale aj v autobusoch.

Článok k téme máme na webstránke od roku 2014, téme sa venoval Andrej Sitkey.


Pásy sú povinné, nie sú však v každom autobuse

Používanie bezpečnostných pásov upravuje § 8 zákona 8/2009 Z.z. o cestnej premávke, ktorý ustanovuje „osoba sediaca na sedadle povinne vybavenom bezpečnostným pásom alebo iným zadržiavacím zariadením je povinná toto zariadenie použiť“ tzn. ak je autobus vybavený bezpečnostnými pásmi, cestujúci ich musí použiť. Celý zákon TU.

Na druhej strane nie všetky autobusy majú bezpečnostné pásy vo výbave. Výrobcovia totižto nemajú povinnosť ich montovať do všetkých vozidiel. Takéto autobusy môžu premávať na linkách do vzdialenosti 100km. Na diaľkových a medzinárodných linkách sú pásy povinnou výbavou vozidiel.


Ako sú na tom autobusy spoločnosti Arriva? A čo nedávno havarovaný autobus?

V prímestskej autobusovej doprave má Arriva Nitra približne 20% autobusov vybavených bezpečnostnými pásmi na každom sedadle. Autobus, ktorý havaroval na Zlatomoraveckej minulý týždeň bol pásmi vybavený. Používajú však tieto pásy cestujúci? "Skúsenosti sú rôzne, no dá sa predpokladať, že pri krátkych vzdialenostiach v prímestskej doprave ich cestujúci nevyužívajú," hovorí Petra Helecz, riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností ARRIVA na Slovensku.


Zaujímalo ma, či a akým spôsobom dopravca upozorňuje cestujúcich na nutnosť používať bezpečnostné pásy. Požiadal som Arrivu Nitra o odpoveď

"V diaľkovej, zmluvnej a zájazdovej doprave vodiči na využitie pásov upozorňujú. V prímestskej doprave je to komplikovanejšie, nakoľko prakticky na každej zastávke, ktorých je počas spoja množstvo, cestujúci nastupujú, resp. vystupujú. V každom autobuse, ktorý je vybavený bezpečnostnými pásmi, sa však nachádza oznam alebo piktogram pre cestujúcich s upozornením na povinnosť pripútať sa," odpovedala pani Helecz.



Zdroj: Nitralive.sk