Krátko pred otvorením Vínnej uličky prebehla v Stredovekej taverne degustácia vín

V utorok 26.júla sa v Stredovekej taverne na Mlynskej ulici v Nitre uskutočnila degustácia vín. Prezentované boli produkty Vinohradníckeho a vinárskeho družstva Dvory nad Žitavou. Prezentácia mala byť okrem degustácie kvalitného vína aj pozvánkou na otvorenie Vínnej uličky v Nitre, ktoré sa koná v piatok 29.júla. Na degustácii sa stretli milovníci vína, ale aj odborní degustátori a spoločne diskutovali o súčasnej situácii vo vinárskom priemysle. Prezentáciou sprevádzal obchodný riaditeľ VVD Dvory nad Žitavou Ing. Martin Benkovič.

Po vstupe SR do Európskej únie musia v súčasnosti čeliť slovenskí výrobcovia veľkej konkurencii dovozcov lacného vína zo stredomorských krajín. Situáciu vinárov skomplikovala aj ekonomická kríza a čoraz viac diskutované dotácie od štátu. Perspektívu slovenských výrobcov však vidí pan Benkovič priaznivo, pretože slovenský konzument je podľa neho už naučený vybrať si víno, ktoré mu chutí a nevyberať si na pultoch v hypermarkete, ale nechať si poradiť od odborníkov vo vinotékach.

Ročník 2010 z pohľadu vinárov patril medzi tie menej úspešné, avšak tento rok sa situácia zmenila a výrobcovia a konzumenti sa môžu tešiť na úspešnejší ročník. Počasie bolo priaznivé, vinohrady neboli zničené ľadovcom ani stálym dažďom, a tak sa podľa pána Benkoviča črtá bohatá úroda. Výrobcovia by však privítali teplejšie počasie, aby bolo víno kvalitné.

Kvalitné vína sa degustovali aj v utorok večer a ako uviedol pre Nitralive pán Benkovič, ich produkty mali možnosť ochutnať aj významní politickí a spoločenskí predstavitelia, ako napríklad prezident SR Ivan Gašparovič a nórsky kráľ Harald V. počas návštevy Slovenska. Vína z produkcie VVD Dvory nad Žitavou získali aj viaceré zahraničné ocenenia, či už na medzinárodnom veľtrhu Víno a Destiláty v Prahe, alebo na Valtických vínnych trhoch. V súčasnosti vkladajú veľké šance do ich prémiovej kolekcie, ktorá je určená najmä pre náročnejších spotrebiteľov. Produkty VVD Dvory nad Žitavou budú môcť ochutnať aj návštevníci Vínnej uličky v Nitre.

Na otvorenie Vínnej uličky Vás v piatok 29.júla od 18.00 pozýva Stredoveká taverna. Okrem vína z Hurbanovského vinohradníckeho rajóna môžete ochutnať aj rôzne špeciality z nášho regiónu a o dobrú náladu sa postará ľudová skupina Halúzkovci. Podujatie sa uskutoční aj v prípade nepriaznivé počasia.

Fotogaléria

Zdroj: Nitralive.sk