Divadelná Nitra ponúkla počas šiestich dní 14 inscenácií súborov z 10 krajín

V stredu 28. septembra 2011 sa skončil jubilejný ročník najväčšieho divadelného festivalu na Slovensku. Divadelná Nitra ponúkla počas šiestich dní 14 inscenácií súborov z 10 krajín. Dvadsiatku oslávilo vyše 4500 divákov hlavného programu a približne 10 500 návštevníkov sprievodných podujatí. Kvalitný program, vysoká návštevnosť, dobrá organizácia, široká medializácia a príjemná atmosféra vytvorili jeden z najlepších ročníkov Divadelnej Nitry v histórii. Organizátori si pripomínali úctyhodné jubileum sériou podujatí pod spoločným názvom Extra 20. Jedným z nich bola reinštalácia vybraných častí medzinárodného projektu Pražského Quadriennale scénografie a divadelného priestoru Intersekcia: Intimita a predstavenie.

Atmosféru Divadelnej Nitry spríjemňovalo 88 podujatí sprievodného programu z oblasti pouličného divadla, hudby, filmu, výtvarného umenia, happeningov, fotografických výstav, interaktívnych projekcií, aktivít určených pre deti a celé rodiny. Nechýbala obľúbená Biela noc a počas nej Lampiónový sprievod, na ktorý prišlo viac ako tisíc Nitranov. Súčasťou Divadelnej Nitry bolo aj vyvrcholenie celoročného integračného projektu pre hendikepované deti Darujem ti tulipán.

DN 2011


V úvode festivalu (23. septembra 2011) autori a organizátori ankety „odtajnili“ aj nových majiteľov divadelných ocenení sezóny 2010/2011 DOSKY. Najlepšou inscenáciou sa stal Coriolanus Činohry SND. Slovinský režisér Diego de Brea si odniesol aj ocenenie za najlepšiu réžiu tejto inscenácie. Miroslav Noga dostal DOSKU za najlepší mužský herecký výkon (Ondrej Šulaj: Gazdova krv, Divadlo Astorka Korzo ´90, Bratislava). V tej istej inscenácii zaujala aj herečka Szidi Tobias, ktorá si odniesla DOSKU za ženský herecký výkon.

Okrem Asociácie Divadelná Nitra festival zorganizovali ako hlavní spoluorganizátori Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre, Divadelný ústav, Nitriansky samosprávny kraj a Mesto Nitra, ako aj 31 ďalších spoluorganizátorov z Nitry a Bratislavy. Festival podporilo 19 subjektov verejnej sféry zo Slovenska aj zahraničia a päť nadácií. Divadelnej Nitre produktovo pomohlo 32 subjektov podnikateľskej sféry. Aj vďaka 26 mediálnym partnerom bola verejnosť informovaná o programe, koncepcii, ale aj o ďalších aktivitách. V zákulisí jedinečného festivalu pracovalo 22 členov štábu a 170 dobrovoľníkov.

Fotogaléria

Zdroj: NITRAFEST, fotografie Nitralive.sk