Klokočinská paráda sa konala v Parku pod Borinou

Nitrianska komunitná nadácia (NKN) oslávila svoje desiate narodeniny vo veľkom kruhu filantropickej rodiny. Prizvala organizácie a ľudí, ktorých počas svojej činnosti podporovala, a vzniklo z toho zábavné popoludnie s názvom Klokočinská paráda. Podujatie bolo kvôli dažďu skrátené o polovicu, no o to intenzívnejšie oslavy prebiehali. Klokočinská paráda mala niekoľko rozmerov. Uskutočnila sa v Parku pod Borinou, ktorý vznikol v roku 2010 z iniciatívy nadácie pod názvom Ruka v ruke s Nitrou. Nadácia vyhlásila zbierku, ktorej symbolom boli tlieskajúce ručičky, a vďaka výraznej podpore Mesta Nitra a obyvateľov Nitry vznikla prvá verejná oddychová zóna na Klokočine s názvom Park pod Borinou. A tak si nadácia vybrala na oslavu svojich narodenín práve miesto, kde sa cíti najviac doma.

Nitrianska komunitná nadácia podporila 806 projektov za 578 577,47 €. Za každým projektom stoja organizácie a ľudia, ktorí svojou dobrovoľníckou prácou, vlastným vkladom a zaangažovanosťou nielen pomáhajú iným, ale výrazne navyšujú hodnotu každého projektu. Na svoje narodeniny ponúkla nadácia 10 stanovíšť s hrami a súťažami. Každé z nich bolo pripravené aktívnymi ľuďmi z Nitry, ktorých činnosť a dobrovoľnícke zásluhy chcela nadácia aj takýmto spôsobom oceniť: členovia správnej rady Nitrianskej komunitnej nadácie, Mladí nitrianski filantropi, Andrej Sitkey a jeho fond dopravnej výchovy Bona via, Marta Bradáčová a fond Deti, Asociácia divadelná Nitra, Gymnázium Nitra, Golianova 68, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Effeta – Stredisko sv. Františka Saleského, Centrum pre rodinu a 1. ABC Nitra.

Do hier a súťaží sa počas dvoch hodín zapojilo takmer 200 detí s rodičmi. Každý nich získal odmenu. Naplno sa rozbehol aj program na hlavnom pódiu. Svoje umenie predstavili tancujúce seniorky pod vedením pani Griesbachovej, Gizka Billíková z Arabesky, hip-hopová tanečná skupina Madhouse z Centra voľného času Domino, ZŠ Topoľová s tanečným číslom Windows, Detský domov Kolíňany s básničkami a tancom, vystúpenia znevýhodnených detí z neformálnej skupiny Srdiečko: Jurko Stodola s hrou na harmoniku a speváčka Lenka Kačinová, poézia Lenky Podhradskej a spev Jurka Danka – znevýhodnených mladých ľudí, ktorí navštevovali Spojenú školu Mudroňova, tanečné umenie žiačikov ZŠ Beethovenova a dramatické predstavenie Kozliatka v podaní MŠ Benkova. Melancholickú atmosféru daždivého počasia spríjemnili tóny Orchestra Collegium Cantorum.

Neuskutočnili sa vystúpenia: Tanečné vystúpenie Gymnázia Golianova, Summer bike jam – ukáţky feestyle bicyklovania, hihoper Arogant, kapela Wild people z Tralaškoly, zumba párty s Mladými nitrianskymi filantropmi, country festival v podaní kapiel Pengagi a Domovia. Všetci účinkujúci vystupovali bez nároku na honorár a reprezentovali organizácie, ktoré boli podporované Nitrianskou komunitnou nadáciou.

Podujatie malo aj charitatívny rozmer – zakúpením tlieskajúcich ručičiek mohli návštevníci podujatia podporiť neziskové organizácie a Park pod Borinou. Vyzbierala sa suma 168,13 €. Park pod Borinou podporila aj spoločnosť HEINEKEN Slovensko. Z každého zakúpeného piva Corgoň venovala 0,50 € na zveľadenie Parku pod Borinou. Žiaľ, oslava, zbierka, hlavný program aj hry a súťaže boli prekazené daždivým počasím. A tak podujatie, ktoré malo trvať od 13.00 hod. do 21.00 hod. bolo predčasne ukončené už o 16.30. „Je nám veľmi ľúto, že sme nemohli pokračovať v tomto príjemnom rozbehnutom programe, ale na druhej strane sa veľmi tešíme, že sa opäť potvrdilo, že v Nitre je veľa filantropov, ľudí, ktorí chcú pomáhať iným,“ hovorí správkyňa Nitrianskej komunitnej nadácie Ľubica Lachká. Nitrianska komunitná nadácia ďakuje za podporu všetkým, ktorí nám akýmkoľvek spôsobom pomohli pri organizovaní osláv našich desiatich narodenín

Zdroj: NKN