Počas historického festivalu Pribinova Nitrawa sa v sobotu 4.7.2015 na Nitrianskom hrade o 17:30 hod. uskutočnila rekonštrukcia veľmožskej hostiny z dôb Veľkej Moravy. Trojchodové menu z dobových ingrediencií v tradičnej úprave s výkladom i malým programom pripravila Skupina historického šermu Ni Emmens – Svjatogor z Bratislavy vo svojom tábore.
Ako to na takej hostine vyzeralo?
Sedelo sa do polkruhu na kožušinách. Hostina bola obohatená o výklad použitých surovín z daného obdobia. Hostí obsluhovali ľudia v dobovom oblečení. Jedlo sa podávalo v drevených miskách a jedlo sa drevenou lyžicou. Hosťom pri jedle vyhrávali hudobníci spievajúci staroslovanské piesne.
Jedlo pozostávalo z chodov. Približne takéto jedlá mávali na hostinách naši predkovia.
-
1.chod
Polievka z púpavy, žihlavy, mrkvy, cibule, strukovín a mäsa.
-
2.chod
Pirôžky plnené slaným syrom, cesnakom a bylinkami.
-
3.chod
Placka s tvarohom a čučoriedkami.
-
4.chod
Pečené bravčové mäso, opekaná cibuľka, chlieb.
Video
Fotogaléria: slovanská veľmožská hostina
https://www.nitralive.sk/kam-v-nitre/podujatia-v-okoli/30846-pribinova-nitrava-2015-slovanska-vecera#sigProId9c889c3c7b
Zdroj: Nitralive.sk, video Zuzana Balázsyová