V Nitre budeme mať možnosť opäť vidieť unikátnu medzinárodnú výstavu "Sochy z piesku", ktorej prípravu, umeleckú tvorbu i samotnú expozíciu budete môcť obdivovať vo vstupnej hale i v ďalších priestoroch nákupno-zábavného centra Galéria Mlyny od 30. júna do 3. augusta 2014. Fotografie z prvej výstavy sôch v Nitre z roku 2011 nájdete v článku Festival sôch z piesku tento rok v Nitre

Príprava samotnej výstavy začne 30. júna a všetci návštevníci tak budú mať jedinečnú možnosť sledovať na vlastné oči vznik týchto efemérnych nadrozmerných sôch, počnúc navážkou a stláčaním piesku do pripravených foriem, samotnou tvorbou až po konečný výsledok 12 umeleckých diel z tak nestabilného materiálu, ako je piesok. Autormi budú sochári zo šiestich krajín Európy, ako Wiaczeslaw Borecki z Poľska, Tomáš Bosambo z Českej republiky, Oscar Rodriguez Vila zo Španielska, Fergus Mulvany z Írska, Čech žijúci v Portugalsku Radovan Živný a Slovensko bude zastupovať Martin Pokorný.

Počas výstavy bude prebiehať súťaž o divácky najúspešnejšiu sochu. Túto cenu diváka udelí Galéria MLYNY 26.7.2014 počas podujatia Nočné MLYNY, kedy budú celková atmosféra a umelecký dojem expozície umocnené efektným farebným osvetlením.

V roku 2011 sa v Nitre konal festival Golden Sand Festival, na Svätoplukovom námestí sme mohli obdivovať sochu Cyrila a Metoda.

Festival sôch z piesku Nitra - Cyril a Metod


Fotogaléria - sochy v Galérii Mlyny deň pred začiatkom výstavy, rok 2014

Fotogaléria - Svätoplukovo námestie, rok 2011

Fotogaléria - sochy v Galérii Mlyny, rok 2011



Zdroj: Nitralive.sk, TS Galéria Mlyny