O revitalizácii nášho mestského parku v Nitre bolo už publikovaných viacero informácií v rôznych médiách. Veď bezpochyby ide o najväčšiu rekonštrukciu parku v jeho 150-ročnej histórii. Preto je dobré vedieť, že zodpovednosť za všetky stavebné práce a terénne úpravy má pod palcom niekto, kto k tomu pristupuje srdcom. Pre stavebnú spoločnosť DYNAMIK Holding, ktorá je generálnym zhotoviteľom stavby, to platí stopercentne.

DYNAMIK nie je Nitranom neznámy. Väčšina z nás pozná ikonické žlté stavebniny aj betonáreň. No nie každý vie, že táto rodinná firma, pochádzajúca z Nitry a stále sídliaca v našom meste pod Zoborom, patrí k najvýznamnejším spoločnostiam Slovenska v stavebnom priemysle. Za svoju viac ako 30-ročnú históriu už realizovala cez 400 projektov. Aj keď sa teraz preveziete po Slovensku, pracovníkov firmy nájdete na rôznych typoch stavieb – od známych a veľkých rezidenčných projektov, cez stavby výrobných a strategických podnikov až po výstavby veľkých priemyselných hál.

Prečo sa teda DYNAMIK rozhodol stať súčasťou aj projektu revitalizácie nášho nitrianskeho Starého parku? Odpoveď nám dal Ing. Vladimír Vikor ml., generálny riaditeľ a člen predstavenstva DYNAMIK Holding: „DYNAMIK je od začiatku svojej existencie súčasťou Nitry. Ja, no aj väčšina našich zamestnancov má k Starému parku blízky vzťah. Máme s ním spojené spomienky na mnohé krásne okamihy v živote. Preto chceme, aby vyzeral čo najlepšie. A zároveň - aby to najlepšie z neho ostalo zachované aj pre budúce generácie“. Cieľom je vybudovať moderný park, ktorý poskytne Nitranom ešte viac miesta pre relax, no zároveň bude citlivo rešpektovať tradíciu tohto miesta.

Revitalizácia parku prebieha postupne. Ako prvé prišli na rad ozdravné orezávanie a výrub drevín, čo bolo nevyhnutné najmä kvôli bezpečnosti. Úprav v parku nás však čaká veľa – nová zvernica, nové komunikačné trasy, chodníky revitalizované z prírodných materiálov, rekonštrukcia detského ihriska, citlivá obnova žabej fontány, pribudnú nové miesta pre relaxáciu ako napríklad miesta na grilovanie, vyhliadkové mólo nad zvieracou oborou alebo workoutové stanoviská aj pre seniorov. Budú osadené nové lavičky, ležadlá, ale aj osvetlenie, ktoré má za cieľ zvýšiť pocit bezpečia v parku.

„Mám obrovskú radosť, že po revitalizácii Nového parku a plánovanej revitalizácii Hradného kopca pokračujeme v obnove Starého parku. Ide o najväčšiu revitalizáciu parku v histórii Slovenska a ja som presvedčený, že vďaka spoločnému úsiliu prinesieme obyvateľom Nitry moderný park 21. storočia, ktorý bude slúžiť všetkým generáciám,“ povedal primátor Nitry Marek Hattas. Je pred nami veľa práce a času, no na konci nás čaká vynovený park, z ktorého sa budeme môcť tešiť všetci.

Park Sihoť Nitra, vizualizácie Park Sihoť Nitra, vizualizácie Park Sihoť Nitra, vizualizácie Park Sihoť Nitra, vizualizácie



Zdroj: Nitralive.sk