NITRA 17. decembra (SITA) – Mesto Nitra bude v roku 2012 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške 52 miliónov eur. Je to zhruba o tri milióny eur viac ako tento rok. Podľa predpokladov by príjmy z daní z fyzických osôb mali oproti roku 2011 vzrásť. Obyvateľov očakáva zvyšovanie miestnych daní a poplatkov. Zvýši sa najmä daň z nehnuteľnosti a poplatok za komunálny odpad.

Na miestnych daniach mesto plánuje vybrať o 140-tisíc eur viac. Najviac sa zvýši daň pre priestory, ktoré nie sú určené na podnikateľské účely. Daň z nehnuteľnosti pre domy stúpne o 25 percent. „Sedem rokov mesto Nitra nerobilo žiadne úpravy v miestnych daniach a poplatkoch. Na vykrytie určitých vecí, ktoré potrebujeme v rozpočte, ale aj aby sme zreálnili náklady v niektorých položkách, sme pri miestnych daniach upravovali sumu u štyroch položiek,“ informoval primátor Jozef Dvonč. Poplatok za odvoz komunálneho odpadu v Nitre od januára stúpne o euro. Namiesto súčasných 22 eur sa bude platiť 23. Mesto takto vyberie o 65-tisíc eur viac ako tento rok.

Do budúcoročného rozpočtu sa presunuli investičné akcie v objeme zhruba päť miliónov eur, ktoré sa z rôznych dôvodov neuskutočnili v tomto roku. „Rozpočet je vyvážený a dáva záruku toho, že okrem bežného života vieme zabezpečiť aj ostatné funkcie mesta,“ skonštatoval Dvonč. Prioritami rozpočtu sú podľa neho riešenie verejnej autobusovej dopravy, ciest, parkovania, dostavba športového oddychového komplexu na Dieloch a posilnenie propagácie mesta. Mesto má spracovanú koncepciu rozvoja cestovného ruchu, ktorú chce postupne premietnuť do praxe. Približne 30-tisíc eur pôjde budúci rok na výrobu propagačných predmetov a informačných materiálov, ktoré momentálne chýbajú.

Zdroj: (SITA, ab;mp mt), 201112170007, foto Nitralive.sk