Nitrianski colníci len za mesiac október zistili až 84 porušení zákona o elektronickej registračnej pokladnici, za ktoré uložili pokuty vo výške 17 050 eur. V dvoch prípadoch sa dokonca jednalo už o tretie porušenie zákona, piati predajcovia porušili predpisy upravujúce používanie elektronickej registračnej pokladnice po druhý krát. Od začiatku roka vykonali nitrianski colníci 1587 kontrol zameraných na dodržiavanie zákona o ERP, pričom zistili 639 porušení zákona, za ktoré uložili pokuty vo výške viac ako 140 tisíc eur.

Nitrianski colníci aj pri kontrolách vykonávaných v mesiaci október 2014 zistili množstvo porušení zákona o používaní elektronických registračných pokladníc. Z celkového počtu 172 vykonaných kontrol zistili porušenie v 84 prípadoch, za ktoré uložili pokuty vo výške 17 050 €. V dvoch prípadoch bolo zistené dokonca už tretie porušenie zákona o ERP, čomu zodpovedala aj výška uloženej pokuta (v jednom prípade 1 000 €, v druhom prípade 1 100 €), zároveň colný úrad podal v zmysle zákona podnet na príslušný živnostenský úrad na zrušenie živnosti. Predajcovia, u ktorých kontrolóri zistia, že pri evidovaní tržby nepoužili elektronickú registračnú pokladňu, vlastným zavinením ju vyradili z prevádzky, použili neregistrovanú pokladnicu alebo neodovzdali zákazníkovi paragón, riskujú pokutu a v horšom prípade aj zrušenie živnosti. Podobne sú na tom aj v prípade, keď zmenia údaje v elektronickej registračnej pokladnici, v kontrolnom zázname alebo po zrušení certifikátu neukončia prevádzku ERP. Obchodníci týmto spôsobom krátia tržby a dane buď neodvádzajú vôbec alebo len čiastočne, čím pripravujú štátny rozpočet o nemalé financie.

Najčastejším porušením zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice bolo:

- nevydanie pokladničného dokladu po zaevidovaní tržby,
- nezaevidovanie tržby v elektronickej pokladnici,
- chýbajúce vyobrazenie vzorového pokladničného dokladu
- nesprávne pomenovanie tovaru alebo služby na pokladničnom doklade.

Od začiatku roka vykonali nitrianski colníci 1587 kontrol zameraných na dodržiavanie zákona o ERP, pričom zistili 639 porušení zákona, za ktoré uložili pokuty vo výške viac ako 140 tisíc eur, a za tretie opakované porušenie podali v šiestich prípadoch podnet na zrušenie živnostenského oprávnenia.


Zdroj: Colný úrad Nitra