Jaroslav Duška – povolaním stavbár, začal svoju tvorbu práve detskou knižkou Ježkovci, ako to bolo...., popri tom sa ale venuje poézii pre vlastné potešenie ako i poviedkam zo svojej mladosti a dokumentaristickej práci o časti histórie Nitry.


Byť spisovateľom na Slovensku nie je lukratívna záležitosť. Vy ste sa napriek tomu rozhodli vydať knižku na vlastné náklady, to chcelo asi poriadny kus odvahy?

- Som rád, že som sa tak rozhodol, a mrzí ma, že som to neurobil už skôr. Vo voľnom čase, ktorého mám málo, keďže stále aktívne pracujem i žijem, sa venujem písaniu. I keď musím dodať, že nie som spisovateľom, ako ma mnohí nazývajú.

Ako teda vznikla myšlienka, napísať rozprávkové príbehy?

- Mám už kopu vnúčat ba aj pravnúčatá, a pri ich návštevách chceli, aby som im rozpovedal rozprávky, no keďže roky nezastavíme, občas sa mi už tie príbehy poplietli. A tak som sa rozhodol, rozpovedať im také, aké ešte nepoznali. Boli to práve moje vnúčatká, ktoré prišli s nápadom na rozprávku o ježkoch.

Keď už spomíname tie vnúčatká, zaujali nás ilustrácie v tejto knihe. Kto je ich autorom?

- Obrázky do knižky vznikali práve pri rozprávaní rozprávok. Moje dve vnučky, Magdalénka a Agátka, aj popri počúvaní kreslili ježkov, zachytávali na papier svoje postrehy z rozprávok a vznikli z toho ilustrácie.

Ako sa knižke darí?

- Môžem povedať, že výborne, momentálne robím besedy na základných i materských školách, v knihe nenájdete príbeh, ktorý by sa nekončil poučením pre malých i veľkých.

Ako dlho trvalo prejsť od rozprávania príbehov k vydaniu knihy?

- Nuž nebola to ľahká cesta. A určite by sa mi nevydarilo vydať knihu - vo vlastnom náklade, bez pomoci a podpory mojej rodiny, kamarátov i mojich známych ako i ľudí z odbornej literárnej sféry. Všetkým im patrí moja úcta a veľké ďakujem!

Pripravujete pre nás aj niečo do budúcna?

- Začal som pracovať na pokračovaní príbehov o ježkoch, mám ich napísaných 11, už aj zredigovaných a postupne chcem dopísať ešte 4-5 príbehov.
- Popri tom,pokiaľ mi dovolí čas, píšem trogárske príbehy zo svojej mladosti, zo života v Nitre.
- Ďalšou prácou, tiež dokumentačnou i s dobovými fotkami je článok – Ako sa stavali rodinné domy na Pieskovej ulici, kde je možné na fotkách vidieť ako sa svojpomocne ručne, vyrábala a vypaľovala tehla.

Kde sa môže verejnosť stretnúť s knižkou, prípadne si ju objednať či zakúpiť?

- Knižka má vlastnú internetovú stránku www.jezkovci3.webnode.sk, tak isto je možné písať na mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., alebo kontaktovať priamo mňa na FB stránke pod mojím menom. Rád odpíšem každému.

Ďakujeme za rozhovor.


Popis


Zdroj: Nitralive.sk