Harmonogram príspevkov jednotlivých VMČ vás dnes pozýva prečítať si pár riadkov z Chrenovej a Janíkoviec. V kalendári sme prevrátili list s dátumom posledného dňa leta, v ktorom VMČ s Mestom pripravili tradičné kultúrne podujatia Chrenovské stánky a Janíkovský ohnivák. Leto bolo však nie len časom oddychu, ale i aktivít poslancov z našej mestskej časti, MZ a primátora Mesta v smere výrazného impulzu rozvoja v oblasti investícií. Bolo zrekonštruované najväčšie chrenovské parkovisko pred Atletickým štadiónom. Oprava priestoru pred bývalým kinom LIPA, ktorý občania oprávnene kritizujú, po pripravenom podpise zmluvy s dodávateľom by mala byť realizovaná ešte v tomto roku. Peniaze na opravu sú na účte Mesta.

Zobranie úveru mestom Nitra umožnilo dostať do plánu investičných akcii na postupné (v tomto a v nasledujúcom roku) vybudovanie nových parkovísk na Lesnej 1 – 2, Lomnickej 14, Ždiarskej 9-11 a na ul. Kozmonautov. Rozšírenie parkovísk sa uskutočňuje na Nábreží mládeže 59 a pri domoch Ľ. Okánika 4, 8 a 14. Nie ľahko, rešpektujúc finančný limit, VMČ vyberal akcie pre opravy chodníkov, pretože ich stav po 40 rokoch užívania by vyžadoval opravu na viacerých uliciach. V tomto roku príde k menším opravám súvislého lokálneho charakteru na ôsmich uliciach Chrenovej. V Janíkovciach sa vybuduje výbočisko pre autobusy MHD – zastávka Dlhá – Slamková, čím sa zvýši bezpečnosť chodcov a tiež chodník Willermova od Budayho po Matušincovú. VMČ aktívne presad zuje na úrovni Mesta výstavbu nového Chrenovského cintorína na Levickej ulici, ku ktorému je zatiaľ vybudovaná prístupová cesta. Do rozpočtu sa dostala suma 250 tis. eur určená na jeho oplotenie. Financie investičného charakteru išli v našej mestskej časti aj na opravy ústredného kúrenia v troch materských škôlkach.

Ku skultúrneniu vzhľadu sídliska Chrenová v najbližšej dobe prispeje i odstránenie klasických smetných nádob a ich nahradenie veľkoobjemovými podzemnými „molokmi“ na 10 miestach (Ďumbierska 13, 25, 47, Ždiarska 7, 12, 20, Sitnianska 2, Ľ. Okánika 2, Tr. A. Hlinku 32 – 34, Tr. A. Hlin ku 3 – Ľ. Okánika). Toľko novosti o tom, čo sa chystá na Chrenovej a v Janíkovciach.

Ešte jedna dôležitá informácia pre našich seniorov. Po pripomienkach niektorých seniorov, že by bolo vhodnejšie robiť slávnostné stretnutia s nimi v skoršom termíne a nie v decembri, kedy je nestále počasie a zavčasu sa stmieva, VMČ sa rozhodol tradičné stretnutia s pohostením urobiť už v mesiaci úcty k starším – v poslednom týždni októbra. Sledujte, prosím oznam v ECHU. Členovia VMČ sa tešia na stretnutie s vami.

doc. Ing. Anton Kretter, PhD. podpredseda VMČ Chrenová, Janíkovce



Zdroj: Newsletter Mesto Nitra