Dňa 24. novembra 2016 sa v priestoroch Starého divadla Karola Spišáka v Nitre uskutočnilo odovzdávanie Cien Pavla Straussa za rok 2015 a 2016. Cenu za trvalý prínos v oblasti kultúry a umenia za rok 2015 si prevzali divadelná režisérka a občianska aktivistka Viera Dubačová a literárny vedec Tibor Žilka. Cena Pavla Straussa za rok 2016 bola udelená hudobnému skladateľovi Mariánovi Vargovi a in memoriam kňazovi Antonovi Srholcovi.

Súčasťou udeľovania Cien Pavla Straussa bol aj slávnostný galaprogram, ktorý režíroval Peter Oravec. Súčasťou galaprogramu bolo vystúpenie členov Art Music Orchestra s koncertnou prezentáciou skladieb z muzikálu Cyrano z predmestia, miešaného speváckeho zbor Psallite Deo pod vedením Vladimíra Kopca. V programe vystúpila aj divadelná herečka Eva Hlaváčová s umeleckým prednesom tvorby Pavla Straussa, členovia vysokoškolského divadla VYDI pri Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre a herečka nezávislého Nového divadla v Nitre Ľubomíra Dušaničová.

Cena Pavla Straussa sa udeľuje od roku 2005 významným slovenským osobnostiam za trvalý prínos v oblasti kultúry a umenia. Myšlienka odovzdávať ceny je pomenovaná po vzácnej nitrianskej osobnosti hlbokého intelektuálneho rozmeru, humanistovi, filozofovi, spisovateľovi a lekárovi Pavlovi Straussovi (1912–1994). Vznikla na pôde Katedry kulturológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, pri ktorej pôsobí i Kulturologická spoločnosť. Iniciátorom myšlienky udeľovania ceny pomenovanej po tomto významnom humanistovi bol od roku 2005 prof. PhDr. Jozef Leikert, PhD. Litt. D..

Ceny Pavla Straussa pravidelne udeľuje Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, všetky jej fakulty – Filozofická fakulta, Pedagogická fakulta, Fakulta prírodných vied, Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva, Fakulta stredoeurópskych štúdií, ďalej Katedra kulturológie FF UKF v Nitre a Kulturologická spoločnosť. Každoročne sa významnou mierou podieľa na udeľovaní cien aj Rotary klub Nitra Harmony. V roku 2016 podporilo toto významné celoslovenské podujatie aj Mesto Nitra a Nitriansky samosprávny kraj.

Nominantov na Cenu Pavla Straussa navrhujú študenti a pedagógovia Katedry kulturológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre ako aj členovia Kulturologickej spoločnosti. Koneční laureáti vzídu z ich tajného hlasovania. Už viac než desaťročie trvajúca tradícia udeľovania Cien Pavla Straussa dopomáha šíriť Straussovo posolstvo hlbokej ľudskosti, humánnosti, kultúrnosti a umenia.

Laureáti ceny:

2005 – Ján Chryzostom Korec, Emília Vášáryová
2006 – Milan Rúfus, Peter Dvorský
2007 – Jaroslav Siman, Peter Michalica
2008 – Miroslav Cipár, Pavol Hammel
2009 – Štefan Nosáľ, Karol Kállay
2010 – Ladislav Burlas, Jozef Bednárik
V roku 2012 boli udelené štyri ceny, za rok 2011 – Viliam Turčány, Božidara Turzonovová a za rok 2012 – Jozef Ciller, Darina Laščiaková
2013 – Július Rybák, Jozef Leikert
2014 – Vladimír Godár, Peter Liba
2015 – Tibor Žilka, Viera Dubačová
2016 – Anton Srholec in memoriam, Marián Varga


Foto: Mediálne centrum FF UKF, Laura Kaličiaková

Odovzdali ceny Pavla Straussa za rok 2015 a 2016 Odovzdali ceny Pavla Straussa za rok 2015 a 2016 Odovzdali ceny Pavla Straussa za rok 2015 a 2016 Odovzdali ceny Pavla Straussa za rok 2015 a 2016



Zdroj: UKF Nitra