Rok 2016 sa blíži koncu, je zvykom bilancovať aktivity nášho výboru. Definitívne zhodnotenie bude aktuálne v januári budúceho roka potom, čo sa zrealizujú nami naplánované akcie. Veríme, že členovia VMČ, nielen poslanci, ale i ostatní vstúpia do nového roka s plnou energiou a elánom. Sme v polovici volebného obdobia a musím konštatovať, že rok 2016 bol pre náš VMČ 5 úspešnejší než ten predchádzajúci. Obyvateľov nášho obvodu, hlavne na sídlisku Diely zaujíma, ako sa riešia ich požiadavky a problémy, najmä pokiaľ ide o statickú dopravu. Keď mestské zastupiteľstvo schválilo v júni t.r. investičný úver vo výške 2,95 mil. EUR, z toho pre náš VMČ sumu 450 tis. EUR, pevne sme verili, že sa nám podarí splniť mnohé požiadavky obyvateľov na opravy chodníkov, budovanie parkovísk a pod.

Niektoré akcie sa už zrealizovali (oprava chodníka Na Hôrke 1-13-, teda tzv.1. etapa, nový chodník Potočná na Kyneku), odbor výstavby MsÚ garantuje, že do konca roku zrealizujú aj súvislú opravu chodníka Zvolenská párne č. Náš VMČ 5 mal v pláne vybudovať 2 parkoviská, jedno na Murániho a jedno na Považskej ulici. Pod Murániho ul. sme sa rozhodli rozšíriť existujúce parkovisko o niekoľko parkovacích miest, na Považskej pri CO kryte si ho obyvatelia priľahlej bytovky nepriali, preto sme sa rozhodli vybudovať ho na opačnom konci na Považskej/ Piešťanskej ulici, čo však znamená zmenu pôvodného plánu a sklz do jari 2017. V súčasnosti sa už projektuje.

V roku 2017 plánujeme realizovať ďalšie 2 parkoviská na Dieloch, kde, ako vieme, je situácia zložitá aj preto, že mnohí obyvatelia majú 2 i 3 osobné autá. Do úvahy pripadá priestor pod potravinami Nitrazdroj na Rýnskej a medzi Dunajskou a Zvolenskou ulicou. Výbor sa zaoberal tiež požiadavkami obyvateľov ul. Zvolenská 17-19, ktorých vchody vytápa pri silných dažďoch stekajúca voda, riešil i požiadavku obyvateľov ul. Kmeťova 12 na odvodnenie svahu.

Po viacerých urgenciách pristúpil v októbri Službyt Nitra k opravám multifunkčných ihrísk v P. Hájoch a na Kyneku.

Výbor riešil aj podnety obyvateľov, pokiaľ ide o údržbu zelene, kosenie trávnikov, ale i údržbu a opravy detských ihrísk, kde má Stredisko mestských služieb MsÚ rezervy. Z našej iniciatívy sa uskutočnilo niekoľko rokovaní o oprave MK po dobudovaní kanalizácie v MČ Kynek atd., kde sme stále nedospeli k úplnej zhode so ZsVS a dodávateľmi stavebných prác. Z podnetu VMČ sa v krátkej dobe uskutoční rokovanie so ZsVS, Strediskom MsS a správcami bytových domov o tzv. vnútroblokovej kanalizácii. Tento problém sme zatiaľ neriešili súdnou cestou, uvidíme, či dôjdeme ku kompromisnej dohode so ZsVs. V októbri t.r. bol na MZ schválený dodatok k VZN o dodržiavaní verejného poriadku, ktorým sme zosúladili čas zákazu požívania alkoholických nápojov na verejných priestranstvách Dielov s MČ Klokočina.

Nezabudli sme ani na prísľub obyvateľom Kyneka a prostredníctvom prednostu MsÚ sme sa obrátili znova na NDS so žiadosťou o informáciu, v ako stave je príprava vybudovania protihlukovej steny na R1 v úseku Kynek. V Mlynárciach sme dokončili predĺženie chodníka na cintoríne, opravu zvoničky i dobudovanie spevnenej plochy pred kultúrnym domom. VMČ 5 sa obrátil na vedúceho investičného odboru NSK o doriešenie križovatky ul. Rastislavova x Hlohovecká a Trnavská x Hlohovecká, nakoľko situácia je v týchto úsekoch kritická a neúnosná. Bývajú tu časté dopravné zápchy, pričom predseda VMČ 5 niekoľkokrát žiadal vedenie mesta o aktívne angažovanie sa vo veci (súvisí to hlavne s oneskorenou realizáciu napojenia obce Lehota na cestu R1A).

VMČ zorganizoval v októbri v Mlynárciach a v P. Hájoch tradičné posedenia s občanmi pri príležitosti Dňa úcty k starším. 10.decembra 2016 sa v priestoroch KD Párovské Háje uskutoční akcia – MIKULÁŠ.

V piatok 16. decembra o 17.00 hod. plánujeme vianočnú kapustnicu pri Bistre Šelma, aby sme spoločne oslávili najkrajšie sviatky roka. Každoročné stretnutie s obyvateľmi Kyneka, ktoré obvykle bývalo v decembri, sa uskutoční v januári budúceho roka.

Milan Burda,
predseda VMČ č. 5