NITRA 27. októbra (SITA) - Fakultná nemocnica v Nitre stavia nový liečebný pavilón za 22,5 milióna eur z Európskej únie. Hotový má byť na prelome augusta a septembra 2011. Do novej budovy sa presťahuje Interná klinika, Kardiologická klinika, Neurologická klinika a všetky vyšetrovacie zložky – mikrobiológia, biochémia, hematológia, oddelenie patologickej anatómie. Štvorpodlažný pavilón bude stáť v juhozápadnej okrajovej časti nemocničného areálu.

Informácie o novom pavilóne a fotografie z priebehu výstavby

Diskusiu a fotografie od užívateľov nájdete v našom Diskusnom fóre

Prepojený by mal byť s chirurgickým pavilónom, ktorý je už tunelom prepojený s pavilónom Detskej kliniky a onkologickým pavilónom. „Samostatne zostane len pavilón Psychiatrickej kliniky a Infekčnej kliniky,“ informovala agentúru SITA námestníčka riaditeľa nemocnice Alena Ďurišová. Peniaze z Európskej únie poslúžia na výstavbu budovy. Na vnútorné vybavenie očakáva nemocnica financie z ministerstva zdravotníctva, zatiaľ ešte nie sú vyčlenené. „Zariadenie bude drahé, pretože bude treba vybaviť izby, ambulancie aj laboratóriá. Prístroje presťahujeme zo súčasných priestorov,“ povedala Ďurišová.

"Na vnútorné vybavenie očakáva nemocnica financie z ministerstva zdravotníctva, zatiaľ ešte nie sú vyčlenené. „Zariadenie bude drahé, pretože bude treba vybaviť izby, ambulancie aj laboratóriá. Prístroje presťahujeme zo súčasných priestorov,“ povedala Ďurišová.

Nová budova bude spĺňať štandardy Európskej únie. Pri jej výstavbe sa kladie dôraz na energetickú efektívnosť stavby, zníženie environmentálnych záťaží a bezbariérovosť. V rámci humanizácie zdravotníctva sa počíta s farebnými stenami. „Ani v našich zrekonštruovaných priestoroch už biele steny nenájdete. Snažíme sa, aby tá hospitalizácia nekričala na diaľku,“ podčiarkla Ďurišová. Čo bude so starými pavilónmi zatiaľ povedať nevie. O ich osude rozhodne ministerstvo zdravotníctva ako ich vlastník.



Zdroj: (SITA, mp;mt), 201010260150, fotografie Nitralive.sk