NITRA 21. októbra (SITA) - Vyhlásenie časti areálu kasární pod Zoborom v Nitre za kultúrnu pamiatku dočasne pozastavili. O odloženie vyhlásenia kasární za pamiatku požiadalo mesto Nitra, Archeologický ústav v Nitre a Biskupstvo Nitra ako vlastníci budov a pozemkov v areáli. Najprv chcú dať vypracovať geometrický plán pre celé územie a zapísať parcely do katastra nehnuteľností. Plán bude zohľadňovať ich zámery využitia areálu.

Pamiatkový úrad SR pred časom vyhlásil časť kasární za národnú kultúrnu pamiatku. Mesto, archeológovia aj biskupstvo sa voči rozhodnutiu odvolali. Obávajú sa, že ich plány s kasárňami by sa mohli značne skomplikovať. Archeologický ústav už má napríklad hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu štyroch budov, na ďalšie tri beží súťaž. „Keď nám po zapracovaní pripomienok pamiatkarov vyjde raz taká cena rekonštrukcie, tak potom je otázne, či sa budeme púšťať do obnovy starých budov, alebo či radšej neopravíme tie novšie,“ poukázal riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay. Archeologický ústav získal koncom roka 2008 ako štátna inštitúcia bezplatne od ministerstva obrany 12 budov v obrovskom areáli kasární z 19. storočia. Zvyšných 34 budov dostalo mesto. Vlastníkom rozhodujúcej časti pozemkov je Rímskokatolícka cirkev.

Historická fotografia kasární

Nitrianske kasárne historická fotografia

Dôvody odvolania voči rozhodnutiu pamiatkarov boli témou rokovania, ktoré zvolalo Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu SR začiatkom októbra. „Na stretnutí sa otvorila otázka presnej špecifikácie parciel, ktorých sa dotýka návrh na vyhlásenie národnej kultúrnej pamiatky,“ informovala agentúru SITA Eva Ligačová z útvaru hlavného architekta mesta. Na základe toho sa rozhodlo o vypracovaní geometrického plánu, ktorý bude zohľadňovať koncepciu využitia kasární schválenú mestskými poslancami. Krajský pamiatkový úrad v Nitre s tým súhlasil. „Treba si uvedomiť, že zachovanie nejakej budovy v pôvodnom štýle, v pôvodnej fazóne, bude určite náročnejšie, ako keby sa mohlo v rekonštrukcii postupovať len podľa zámerov mesta,“ povedal pre agentúru SITA primátor Nitry Jozef Dvonč.

"Na stretnutí sa otvorila otázka presnej špecifikácie parciel, ktorých sa dotýka návrh na vyhlásenie národnej kultúrnej pamiatky,“ informovala agentúru SITA Eva Ligačová z útvaru hlavného architekta mesta.

Mesto chce kasárne využívať najmä na kultúru, oddych a spoločenské vyžitie. Zriadiť by tu chcelo aj centrálny mestský archív. V súčasnosti sa nachádza v troch budovách, informoval Dvonč. Vznik moderného datacentra by zahŕňalo aj elektronizáciu dát. Radnica zároveň eviduje žiadosti o priestory kasární od mestských aj iných inštitúcií. „Časť priestorov sme ponúkli mladým ľuďom, aby si tam mohli zorganizovať priestory pre svoje aktivity a zábavu. Mám na mysli najmä vysokoškolskú mládež, pretože aktivity vo Fóre mladých, ktoré sme nedávno zriadili, až tak nelákajú túto skupinu mladých,“ dodal Dvonč. Archeológovia chcú v kasárňach zriadiť depozitáre nálezov, dokumentačné pracovisko, múzeum a v budúcnosti aj archeoskanzen. Súčasťou múzea má byť stála expozícia venovaná obdobiu Veľkej Moravy a klenotnica s najvýznamnejšími archeologickými nálezmi z celého Slovenska.

„Časť priestorov sme ponúkli mladým ľuďom, aby si tam mohli zorganizovať priestory pre svoje aktivity a zábavu. Mám na mysli najmä vysokoškolskú mládež, pretože aktivity vo Fóre mladých, ktoré sme nedávno zriadili, až tak nelákajú túto skupinu mladých,“ dodal Dvonč.

Fotogaléria



Zdroj: (SITA, mp;mt), 201010210067, fotografie Nitralive.sk