Basketbalisti BK Bemaco SPU Nitra patria v posledných sezónach k najlepším celkom na Slovensku. Jeden úspech si pripísali už aj v prebiehajúcej sezóne, keď dokázali vyhrať finále Slovenského pohára. Dôležitou súčasťou ich úspechu sú aj nitrianski fanúšikovia, ktorí vytvárajú na každom domácom zápase vynikajúcu kulisu. V poslednej sezóne sa k nim pridali aj roztlieskavačky, ktoré dotvárajú atmosféru a zatraktívňujú každé stretnutie. V našich končinách takáto podpora počas športových podujatí nemá ešte veľkú tradíciu, ale postupom času sa stáva vyhľadávaná, a keďže Nitra patrí k top klubom na Slovensku, musí v oblasti atraktivity zápasov neustále napredovať, a preto má divák v Nitre túto sezónu možnosť vidieť roztlieskavačky z tanečnej skupiny Siracusa. Dievčatá poskytli Nitralive rozhovor, ktorý Vám teraz prinášame.

Odkedy sa venujete tancu?

Od malička, neskôr sme tancovali v rôznych skupinách. Súťažné tancovanie nás ale prestalo baviť a rozhodli sme sa založiť si vlastnú tanečnú skupinu na komerčné účely. V Nitre nič podobné nie je, a preto je to pre nás veľmi perspektívny projekt.

Ako ste sa dostali k cheerleadingu?

Tento rok nás oslovila agentúra, ktorá spolupracuje s BK Bemaco SPU Nitra. Táto ponuka bola pre nás niečo nové, nová výzva, pretože nikdy predtým sme to nerobili. Myslíme, že sme sa toho ujali celkom dobre, baví nás to a máme celkom pozitívne odozvy.

Dostali ste aj iné podobné ponuky?

Dostali sme ponuku robiť roztlieskavačky na americkom futbale, a tak isto aj na futbalových zápasoch.

Plánovali by ste vystupovať aj na iných športových podujatia v Nitre, napríklad na hokeji?

Uvidíme, zatiaľ nás väčšinou kontaktujú len informatívne, pretože cheerleading je u nás niečo nové, takže ľudia o ňom veľa nevedia, a majú tak veľmi mylné predstavy o cheerleadingu.

Cheerleaders BK Nitra 1


Aká najväčšia nepríjemnosť sa Vám pri cheerleadingu stala?

Niekedy musíme zvládať viacero udalosti za deň, čo je veľmi náročné. Fyzická vyčerpanosť sa v jednom prípade podpísala aj na kolapse jednej z dievčat, všetko ale nakoniec dopadlo dobre.

Na druhú stranu, povedzte nám Vaše najlepšie a najvtipnejšie zážitky z vystupovania

Poteší nás, keď nás ľudia v meste spoznávajú, že sme ich nitrianske roztlieskavačky a hovori nám, že aj vďaka našej podpore vyhrala Nitra Slovenský pohár. Je to dobrý pocit, že nás ľudia vnímajú kladne. Čo sa týka vtipných príhod, stalo sa nám, že pol hodinu pred začiatkom vystúpenia sme zistili že nám chýba kostým. Iný prípad bol, keď sa nám počas vystúpenia začali rozpadať rekvizity.

Rozmýšľali ste už aj o zahraničnej spolupráci alebo zahraničnom angažmáne?

Ak by prišla ponuka, určite by sme nad ňou uvažovali. Bola by to pre nás dobrá skúsenosť, pretože v každej krajine je tanec na inej úrovni. Keď prídu tanečníci do novej krajiny, tak spoznávajú veľa nových ľudí a vymieňajú si skúsenosti. A patrí k tomu aj spoznávanie iných kultúr, zároveň môžeme prezentovať kultúru slovenskú.

Odkiaľ čerpáte svoju choreografiu?

Každá z nás začínala iným štýlom, a tak každá z nás dáva do choreografie iné nápady. Celú choreografiu si vytvárame sami, od hudby až po jednotlivé tanečné variácie.

Sledujete aj svoju konkurenciu?

Vieme čo sa deje na tanečnej scéne, ale my sa snažíme ísť svojou cestou a robiť to tak, ako to baví nás. Nechceme nikoho napodobňovať, robíme to hlavne pre ľudí, aby to bavilo aj ich. Preto chceme aby naše choreografie boli čo najzaujímavejšie.

Aký je Váš tanečný vzor?

Každý dobrý tanečník, ktorý dosiahol úspech je pre nás inšpiráciou. Obdivujeme tanečníčky, ktoré okrem tancovania stíhajú aj spievať, ako napríklad Nicole Scherzinger a Beyoncé.

Cheerleaders BK Nitra 2


Čomu sa venujete mimo tanca a cheerleadingu?

Všetky sme študentky, cheerleading je naše hobby, ale aj práca, sme dobrý kolektív, spolu sa zabávame, spolu chodíme von, na dovolenky.

Sledujete aj športové dianie mimo basketbal, poprípade sa nejakému športu oddávate?

My pokladáme tanec za šport, na iné nám ani neostáva čas. Sme rady, ak sa vôbec všetky stretneme na tréningu, pretože každá z nás má svoje povinnosti. Väčšina roztlieskavačiek pochádza z okolia Nitry, prípadne z iných miest a jedna aj z východu, takže všetok svoj voľný čas venujeme tancu.

Ktorý z basketbalistov je Váš najobľúbenejší?

Denis Clemente(smiech), ale my máme radi všetkých nitrianskych basketbalistov, držíme im palce, podporujeme ich a tešíme sa keď vyhrajú.

A ako to teda vidíte s ambíciami basketbalistov v tejto sezóne?

Titul! Keď sme im pomohli k víťazstvu v Slovenskom pohári, tak ich snáď dotiahneme aj k titulu.

Fotogaléria

Zdroj: Nitralive.sk