Výstavba kanalizácie za 13,2 milióna eur sa pôvodne mala začať už v septembri

NITRA 3. marca (SITA) – V Nitre sa dnes začala výstavba kanalizácie z peňazí Európskej únie. Západoslovenská vodárenská spoločnosť ju dobuduje v okrajových mestských štvrtiach, kde doteraz chýbala - v Dolných Krškanoch, Kyneku, Párovských Hájoch, Janíkovciach a Mlynárciach. Pribudne aj na Zobore na uliciach Jaseňová, Sojčia a Sirôtková a v Starom Meste na Fabrickej ulici. Výstavba kanalizácie za 13,2 milióna eur sa pôvodne mala začať už v septembri 2010. Pre zmeny na dnešnom ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka však mesto muselo dlhšie čakať na potvrdenie správnosti verejného obstarávania.

::: Nitra - mapa odkanalizovania, vodné plochy a toky :::

Investíciu spolufinancuje štát a Západoslovenská vodárenská spoločnosť, ktorá získala peniaze z Kohézneho fondu Európskej únie. Jej najväčším akcionárom je mesto Nitra. V užšej súťaži spoločnosť vybrala za dodávateľa prác firmu Monstav Nitra, s.r.o. spomedzi troch doručených ponúk. Rezort pôdohospodárstva potvrdil správnosť verejného obstarávania 29. decembra 2010, vodárenská spoločnosť rozhodla o zadaní zákazky 30. decembra. Práce zahŕňajú vybudovanie splaškovej a rozšírenie jednotnej kanalizačnej siete v mestských častiach Nitry v celkovej dĺžke 34,5 kilometra s napojením na jestvujúcu kanalizačnú sieť v meste, vrátane 17 čerpacích staníc a 1 520 kanalizačných prípojok. Stavať sa bude súbežne vo všetkých mestských častiach.

Kde sa dobuduje kanalizácia?

  • Dolné Krškany
  • Kynek
  • Párovské Háje (Lukov Dvor)
  • Janíkovce
  • Mlynárce
  • Zobor - Jaseňová, Sojčia a Sirôtkova
  • Staré mesto - Fabrická ulica

2. etapa výstavby

  • zvyšok Zobora
  • Horné Krškany

Dobudovanie kanalizačnej siete v mestských častiach Nitry by malo trvať dva roky. Po dokončení bude mať kanalizáciu zhruba 85 percent domácností v meste. Ostatná časť Zobora a mestská časť Horné Krškany bude predmetom druhej etapy výstavby, na ktorú chce Západoslovenská vodárenská spoločnosť požiadať o nenávratný finančný príspevok z Európskej únie v priebehu dvoch rokov. Územné rozhodnutie je už vydané.

Môže Vás zaujímať

Výstavba kanalizácie v Nitre začne tento rok

Výstavba kanalizácie sa nezačala, čaká sa na ministerstvo (10.9.2010)



Zdroj: (SITA, mp;bl), 201103030107, foto Nitralive.sk