Jaguar Land Rover potvrdzuje elektrickú budúcnosť Nitry a pri príležitosti osláv 5. výročia závodu otvára pre zamestnancov unikátne Centrum zdravia a pohody.

• Výkonná riaditeľka pre priemyselné operácie spoločnosti JLR Barbara Bergmeier potvrdzuje, že Nitra bude ku koncu desaťročia vyrábať elektrické vozidlá
• Závod bude prekonfigurovaný na elektrifikáciu v rámci investície 15 miliárd libier určených na transformáciu spoločnosti JLR
• Táto správa nadväzuje na otvorenie nového laboratória JLR Future Energy Lab vo Whitley v Spojenom kráľovstve za 250 miliónov libier na vývoj elektrických pohonných jednotiek a tiež na transformáciu závodov v Halewoode a Solihulle pre výrobu elektrických modelov novej generácie
• Závod zároveň investoval takmer 500 000 EUR do nového Centra zdravia a pohody pre svojich zamestnancov v Nitre

Nitra, Slovensko, 25. októbra 2023: Spoločnosť JLR dnes potvrdila, že jej najmodernejší závod v Nitre na Slovensku bude vyrábať elektromobily v rámci stratégie Reimagine, v rámci ktorej spoločnosť do roku 2030 uvedie na trh deväť nových elektrických vozidiel.

Výkonná riaditeľka pre priemyselné operácie Barbara Bergmeier, ktorá túto správu oznámila pri príležitosti 5. výročia slovenského závodu, ocenila neuveriteľný úspech závodu a jeho zamestnancov, ktorí od začiatku výroby v októbri 2018 doteraz vyrobili viac ako 365 000 vozidiel Defender a Discovery.

Výkonná riaditeľka JLR pre priemyselné operácie Barbara Bergmeier povedala: "Som nadšená, že môžem oznámiť, že náš fantastický moderný závod v Nitre bude ešte v tomto desaťročí vyrábať elektrické vozidlá ako súčasť našej stratégie elektrifikácie. Je to prejav dôvery v 5 000 kvalifikovaných a oddaných ľudí v závode a dokazuje kľúčovú úlohu, ktorú Nitra zohráva v našich súčasných úspešných výsledkoch. Chcem sa tiež poďakovať našim dodávateľom, ktorí nás nasledovali do Nitry a podporili nás pri zvyšovaní výroby."

Výkonný riaditeľ spoločnosti JLR Nitra Guillermo Mancholas uviedol: "Dnešný deň je skutočným míľnikom pre náš závod, ktorý sa od spustenia liniek pred piatimi rokmi posúva stále vyššie a vyššie. Zmeny, ako napríklad pridanie modelu Defender 130 a prechod z dvoch na tri zmeny, ktoré zvýšili výrobu z 2 000 na 3 000 vozidiel týždenne, sme prijali s nadšením. Správa, že budeme zabezpečovať výrobu elektrických vozidiel, je potvrdením našej kľúčovej úlohy v rámci stratégie Reimagine."

Spoločnosť JLR investovala 1,3 miliardy eur do spustenia závodu Nitra, ktorý je vysoko digitalizovaný a automatizovaný a ako prvý v Európe využíva nosný systém Pulse od spoločnosti Kuka - o 30 % kratší čas presunu ako bežné systémy. Odvtedy výrobca luxusných automobilov investoval ďalších 60 miliónov eur do nových technológií, pozemkov, budov a softvéru.

Nový Defender, ktorý sa vyrába výlučne v Nitre, bol pre spoločnosť mimoriadne finančne úspešný. Ako najpredávanejší model JLR za posledné dva finančné roky generuje Defender desaťnásobne vyššie tržby ako klasický Defender v roku 2015.

Do budúcnosti spoločnosť JLR investuje 15 miliárd libier v priebehu piatich rokov, aby transformovala svoje vozidlá na elektrické a do roku 2039 sa stala bezuhlíkovou spoločnosťou. To zahŕňa elektrifikáciu luxusných značiek Range Rover, Defender, Jaguar a Discovery a uvedenie deviatich čisto elektrických modelov do roku 2030. Spoločnosť tak rýchlo transformuje svoju priemyselnú stopu, aby sa pripravila na elektrifikáciu, pričom elektrifikácia Nitry predstavuje posledný dielik skladačky. Ďalšie podrobnosti o elektrických modeloch, ktoré sa budú vyrábať v Nitre, budú potvrdené neskôr.

Centrum zdravia a pohody pre zamestnancov

Pri príležitosti piatich rokov od otvorenia závodu Jaguar Land Rover v Nitre bolo dnes, 25. októbra 2023, slávnostne otvorené nové unikátne Centrum zdravia a pohody, ktoré bude slúžiť jeho 5 000 zamestnancom, ako aj ďalším viac ako 2 000 zamestnancom dodávateľov pracujúcim v závode. Toto unikátne centrum vzniklo na základe prianí a potrieb zamestnancov priamo v areáli závodu. Do Centra zdravia a pohody závod investoval takmer pol milióna eur. Jeho vybavenie zahŕňa modernú posilňovňu a telocvičňu s prístrojmi renomovaných značiek a multifunkčné ihrisko. V priestoroch je integrovaný aj inovatívny systém podpory rýchlej reflexnej tréningovej techniky.

Centrum zdravia a pohody JLR Centrum zdravia a pohody JLR

V rámci Centra zdravia a pohody Jaguar Land Rover poskytuje svojim zamestnancom rôzne formy podpory. K dispozícii sú tu experti na psychologické, právne i finančné poradenstvo. Masážna časť centra je prevádzkovaná v spolupráci so strednou zdravotnou školou v Nových Zámkoch. Okrem masérov a poradcov sú v centre aj traja fyzioterapeuti a well-being tréner, ktorí zamestnancom pomáhajú s podporou pohybového aparátu a rehabilitáciami pri využití elektroliečby s ultrazvukom a oxygenoterapie. V rámci závodu sú tiež zamestnancom k dispozícii tri zdravotné stanice, kde môžu absolvovať bezplatnú zdravotnú prehliadku.

Guillermo Mancholas, výkonný riaditeľ závodu, pri otvorení centra povedal: „Otvorenie Centra zdravia a pohody je dôležitým krokom pri vytváraní príjemného pracovného prostredia pre našich zamestnancov ako aj utužovanie vzťahov pred či po práci. Celé toto vzišlo z nášho prieskumu, kde sme obdržali spätnú väzbu od viac ako 900 zamestnancov. Našou prioritou je ich zdravie a spokojnosť. JLR nie je len miestom na prácu, ale chce byť aj motivátorom osobného rastu a zdravého životného štýlu pre všetkých kolegov.“



Zdroj: JLR