Roky počúvame o dostavbe nitrianskeho kúpaliska na Sihoti, avizovaný akvapark možno ani nebude. Problémom je cena. Prednosta odhadol cenu na 8 až 12-miliónov eur a toľko peňazí Mesto Nitra nemá.

Zámer momentálne stojí na nedohode medzi mestom a víťazom architektonickej štúdie, ten má za vypracovanie projektovej dokumentácie požadovať príliš vysokú sumu. Dočítate sa o tom napríklad v článku na mynitra.sme.sk.

Na projektovú dokumentáciu vyčlenilo Mestské zastupiteľstvo v Nitre sumu 250-tisíc eur.

Podľa môjho názoru by akvapark v Nitre zmysel mal, nie však v dnešnom stave, v akom Nitra je. Najzadĺženejšie mesto na Slovensku bez vízie, ktoré si neustále berie úvery, dáva si vypracovať projektové dokumentácie na zámery, ktoré sa nikdy nezrealizujú. Nitrianske kúpalisko potrebuje nové šatne, pridať zimnú časť - malý wellness napríklad. Stálo by to podstatne menej a realizácia by mohla prebehnúť v dohľadnej dobe. O akvaparku za milióny eur budeme ešte roky snívať.


Prikladám zoznam - peniaze, ktoré zatiaľ išli na akvapark, o ktorom ani nevieme, či niekedy bude (to čo som našiel na webe mesta):

13 752€: Konzultačné lužby a činnosti v oblasti VO pre zákazku: architektonická súťaž návrhov k dielu: Dostavba letného kúpaliska na Sihoti v Nitre s celoročným využitím, priame rokovacie konanie: Rozpracovanie návrhu Dostava letného kúpaliska na Sihoti v Nitre s celoročných využitím.

11 340€: Dostavba areálu letného kúpaliska Sihoť s celoročným využitím - dopracovanie architektonickej a objemovej štúdie.

630€ + 630€: Za členstvo v porote súťaže Dostavba letného kúpaliska

6451,20€: služby verejného obstarávania k zákazke : "Architektonická súťaž návrhov - Dostavba letného kúpaliska na Sihoti v Nitre s celoročným využitím " v zmysle zmluvy 2169/2015/ÚHA

4300,80€: služby verejného obstarávania k zákazke : "Architektonická súťaž návrhov - Dostavba letného kúpaliska na Sihoti v Nitre s celoročným využitím " v zmysle zmluvy 2169/2015/ÚHA

12 000€: Architektonická súťaž

Spolu: 49 104€

PS: len za tieto peniaze sme mohli opraviť kus cesty na ľubovoľnej ulici v Nitre - tých, ktoré potrebujú opravu je dosť


Takto vyzerá model víťazného návrhu

Pozrite si model - víťazný návrh súťaže na dostavu kúpaliska v Nitre

Vizualizácie

Architektonická súťaž na dostavbu areálu kúpaliska na Sihoti - víťazné návrhy Architektonická súťaž na dostavbu areálu kúpaliska na Sihoti - víťazné návrhy Architektonická súťaž na dostavbu areálu kúpaliska na Sihoti - víťazné návrhy


Zabudnúť netreba ani na zámer postaviť akvapark na mieste kafilérie - z roku 2011

Písal som o tom v článku Aquapark "Vodný svet" Nitra (štúdia)

Akvapark Nitra - kafiléria



Zdroj: Nitralive.sk, Mesto Nitra