O novej rýchlostnej ceste R8 som informoval 1. júna 2009 v článku Rýchlostná cesta R8 Nitra - križovatka R1, R2.

Táto "Ficova" rýchlostná cesta v podstate "spala" až do roku 2015, kedy vláda vo svojom uznesení schválila verejné obstarávanie na vypracovanie štúdie realizovateľnosti. K tomu prišlo až teraz, 9. mája 2018, kedy Národná diaľničná spoločnosť zverejnila vo vestníku verejného obstarávania zakázku "Rýchlostná cesta R8 Nitra - križovatka R2, štúdia realizovateľnosti."

Cieľom štúdie je analýza súčasného stavu dopravy a návrh jej riešenia, súčasťou bude aj sčítanie dopravy, prognóza vývojú do budúcnosti a návrh variantov/trasovania rýchlostnej cesty R8.

Túto rýchlostnú cestu zvyknú nazývať odborníci aj verejnosť, ako som už vyššie spomenul, cestou premiéra Róberta Fica. Spája Nitru s Topoľčanmi a rýchlostnou cestou R2. Táto rýchlostná cesta je z finančného hľadiska v podstate nepotrebná. V najlepšom prípade by bola zrealizovaná v polovičnom profile. Náhradou by mala byť preložka cesty I/64 (Komárno - Nitra - Topoľčany), ktorá už štúdiu realizovateľnosti vypracovanú má (zverejním). Časť preložky I/64 onedlho otvoria v Dražovciach (obchvat Dražoviec). Cesta I/64 vedie cez obce, jej preloženie mimo nich je veľmi potrebné.

Cieľom stavby je prepojenie rýchlostných ciest R1 a R2 rýchlostnou cestou R8 v koridore Nitra – Topoľčany – Bánovce nad Bebravou. V Nitre by sa R8 napojila na R1 v križovatke Lehota.

Upozorňujem, že v prípade výstavby je jej realizácia hudbou budúcnosti.

Trasa rýchlostnej cesty R1 je definovaná : Trnava – Nitra – Žarnovica – Žiar nad Hronom – Zvolen – Banská Bystrica – Ružomberok. Chýba úsek BB - Ružomberok.

Trasa rýchlostnej cesty R2 je definovaná: Trenčín križovatka D1 – Prievidza – Žiar nad Hronom –Zvolen – Lučenec – Rimavská Sobota – Rožňava – Košice. V prevádzke je polovičný profil Ruskovce - Pravotice, Žiar nad Hronom Sever - Juh, Zvolen východ - Kriváň.

Navrhované varianty trasy rýchlostnej cesty R8 medzi Nitrou a rýchlostnou cestou R2 sú navrhnuté v kategórii R 24,5/120.

Variant 1 – červený
Kategória rýchlostnej cesty je R 24,5/120 o celkovej dĺžke 54,641 16 km

Variant 2 – modrý
Kategória rýchlostnej cesty je R 24,5/120 o celkovej dĺžke 56,542 03 km

Variant 3 – fialový
Kategória rýchlostnej cesty je R 24,5/120 o celkovej dĺžke 53,749 25 km

Variant 4 - zelený = víťazný variant
Kategória rýchlostnej cesty je R 24,5/120 o celkovej dĺžke 54,885 km


Mapa - trasa R8 a varianty

R8 trasa


Mapa diaľničnej siete SR

R8 trasa



Zdroj: Nitralive.sk, NDS.sk