Čistenie organizuje Nitriansky horský spolok (NHS) v spolupráci so Správu CHKO Ponitrie a Mestom Nitra

Článok a fotografie z čistenia 2011

V sobotu 16. apríla 2011 sa v Nitre uskutoční „Jarné čistenie Zobora“, ktoré organizuje Nitriansky horský spolok (NHS) v spolupráci so Správu CHKO Ponitrie a Mestom Nitra. Je to už piaty ročník podujatia, ktoré sa tradične uskutočňuje v Nitre v jarnom období. V minulých rokoch sa ho zúčastnili stovky ľudí, turisti, milovníci prírody, žiaci a študenti škôl.

Začiatok je o 9:00 hod. pred Špecializovanou Nemocnicou Sv. Svorada na Zobori (Liečebným ústavom). Pre všetkých účastníkov budú k dispozícii pracovné rukavice a vrecia na odpad. Cieľom je vyčistenie turistických chodníkov a ich okolia medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou od rôzneho odpadu, ktorý tam počas svojich výletov a vychádzok zanechávajú nezodpovední návštevníci. Zámerom organizátorov je tiež asanácia nelegálnych skládok na území prírodnej rezervácie Lupka a nad mestskou časťou Dražovce, kde sa hromadí veľa odpadu. Likvidáciu všetkého nazbieraného odpadu zabezpečí Mesto Nitra.

Jarné čistenie Zobora plagát

Okrem dobrého pocitu budú odmenou pre zúčastnených dobrovoľníkov tlačený sprievodca o Náučnom chodníku Zoborské vrchy a občerstvenie. Tohoročné čistenie Zobora opätovne priamo podporí primátor mesta Nitry Jozef Dvonč, ktorý prebral nad ním záštitu. Zároveň sa ho osobne aktívne zúčastní.

Partnerom podujatia je okrem mnohých médií tiež spoločnosť Heineken Slovensko.

„V mene organizátorov by som rád pozval širokú verejnosť na Jarné čistenie Zobora, ktorého cieľom je skrášliť prírodu blízkeho okolia mesta Nitry. Tento rok sa stretneme na Zobori už po piatykrát. Skutočne si ceníme účasť ľudí, ktorých pravidelne oslovuje myšlienka akcie a zapájajú sa do nej v rámci svojho voľného času. Tešíme sa na všetkých a na spoločnú pomoc prírode“, uviedol predseda NHS Patrik Együd.

Takto sa čistilo minulý rok