Mesto Nitra pripravilo počas slávností Nitra, milá Nitra zaujímavé bezplatné prehliadky zaujímavých miest a atraktívnych lokalít.

Areál bývalých kasární na Zobore

Zoborské kasárne - fotoreport

Sprístupnený verejnosti počas celých slávností Nitra, milá Nitra (3., 4. a 5. júla, v čase od 12.00 h do 19.00 h). Pripravený je pestrý program, ktorý začne v piatok 3. júla o 15.00 hod. otvorením pamätníka na mieste kostola sv. Martina, položený bude aj základný kameň archeoparku. Pripravené sú aj ďalšie sprievodné akcie (tábor starých Slovanov, výstava filatelistického exponátu s témou Zoborský kláštor, a.i.). V sobotu 4. a v nedeľu 5. júla o 14.00 h sa uskutočnia prehliadky Tajomstvá Martinského vrchu so sprievodcom, ktorý iste prezradí zaujímavé informácie o tejto lokalite Nitry.

Horné mesto

V nedeľu 5. júla sú pre návštevníkov pripravené POTULKY ULIČKAMI HORNÉHO MESTA. Počas prehliadky zavítate aj na miesta, ktoré nie sú verejnosti bežne prístupné. Kam to bude? Nechajte prekvapiť. Začiatok prehliadky bude na Župnom námestí o 14.00 hod.

Na prehliadku je potrebné sa prihlásiť v NISYS-e na Štefánikovej tr. č. 1, a to buď osobne, telefonicky na č.t. 037/ 16 186 alebo e-mailom: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Zoborský kláštor

Areál kláštora bude otvorený pre verejnosť nasledovne:

4.7.2015 10.00 – 18.00 hod.
5.7.2015 10.00 – 18.00 hod.

Počas oboch dní o 14.00 hod. a 16.00 hodine bude návštevníkov sprevádzať pán Mgr. RNDr. Marián Samuel z AÚ SAV, ktorý tu vykonal archeologický výskum počas viacerých sezón. Od 10.00 hod. – 18.00 hodiny budú k dispozícii členovia ZSS, ktorí podajú informácie a budú mať k dispozícii aj propagačný materiál.

Návštevníci tu budú mať možnosť pozrieť si dočasne umiestnené umelecké dielo, sochu svätého Svorada, patróna Nitry a spolupatróna Nitrianskej diecézy. Dielo vytvoril výtvarník a sochár Jaroslav Halmo. Je zhotovená z prírodného pieskovca, skla a železa v životnej veľkosti. Na soche nájdeme niekoľko významných kresťanských symbolov, ktoré predstavujú oheň, krv, lásku, teplo, vernosť Pánovi, hlbokú askézu a rôzne ďalšie, ktoré predstavujú zasvätený život nášho prvého slovanského svätca.

Spred nemocnice Vás povedú smerovky lesným chodníkom k vstupu do areálu, kde okrem spoznania našej histórie budete mať možnosť oddychu, posedieť si na lavičkách v tieni stromov.

Upozorňujeme ctených návštevníkov, že je vybudovaný nový prístupový chodník mimo areálu nemocnice. Smerovky usmernia návštevníkov k vstupu.



Zdroj: Nitralive.sk, jk, NISYS