V nedeľu 27. apríla sa začal siedmy ročník festivalu vo veľkom štýle. O jeho slávnostné otvorenie sa zaslúžil člen Kráľovskej švédskej hudobnej akadémie profesor Hans Fagius, ktorý patrí k celosvetovo uznávaným osobnostiam organového umenia.

Fantáziou a fúgou c mol od Carla Philipa Emanuela Bacha rozozvučal píšťaly organu v piaristickom Kostole sv. Ladislava. Koncert pokračoval dielami Gottfrieda Augusta Homiliusa a Johanna Gottfrieda Müthela, ktorí boli žiakmi slávneho Johanna Sebastiana Bacha.

Poslucháčov uchvátila monumentálna sonáta pre organ nemeckého romantického skladateľa Josefa Rheinbergera. Vyvrcholením nedeľného koncertu bola strhujúco prevedená interpretácia Toccaty a fúgy F dur od Johanna Sebastiana Bacha, ktorá držala poslucháčov v napätí až do posledného tónu.

Hosť zo Škandinávie naplnil všetky očakávania organizátorov festivalu. Svojou majstrovskou virtuozitou očaril všetkých poslucháčov a tým sa zaslúžil o veľkolepé otvorenie siedmeho ročníka festivalu. Profesor Fagius vyjadril radosť nad početnou návštevnosťou koncertu. Povedal, že nitrianske publikum je veľmi oduševnené.

„Na Slovensku som už tretí krát. Počas víkendu som si prezrel Staré mesto, katedrálu a výhľad na Nitru z Kalvárie. Som príjemne prekvapený, s akou precíznosťou je váš festival zorganizovaný“, dodal na záver a zaželal festivalu mnoho úspechov.

Zaujímavosťou je, že tento virtuóz pôsobí ako profesor organovej hry na Kráľovskej dánskej hudobnej akadémii v Kodani. Význam a hodnotu festivalu vyzdvihol aj primátor mesta Nitry Jozef Dvonč, ktorý pozdravil prítomných v úvode koncertu.

V nedeľu 4. mája pokračuje festival ARS ORGANI v evanjelickom kostole Sv. Ducha o 19.00 hod. Svoje koncertné umenie predstaví Terence Charlston z Veľkej Británie, ktorý patrí k popredným britským interpretom starej hudby a pôsobí ako profesor na Royal College of Music v Londýne.


ARS Organi Nitra 2014

Fotogaléria



Zdroj: text+foto Ján Magyar