S využitím moderných LED svietidiel má nový systém verejného osvetlenia o 63 % nižšiu spotrebu elektriny

Obec Štitáre pri Nitre zmodernizovala v roku 2013 verejné osvetlenie. Štitáre nemuseli do obnovy VO investovať žiadne vlastné zdroje, pretože sa rozhodli modernizáciu uskutočniť pomocou EPC projektu, teda takým modelom financovania, ktorý nezaťaží rozpočet, keďže celá investícia sa zaplatí z úspor budúcich období.

Obec Štitáre sa začala problematikou verejného osvetlenia intenzívnejšie zaoberať v roku 2011. Ako hovorí starostka obce Zuzana Vinkovičová, ktorá obec riadi prvé volebné obdobie, problematika verejného osvetlenia sa dovtedy neriešila, obec mala totiž iné priority, najskôr v súvislosti s osamostatnením sa a neskôr s rekonštrukciou budovy obecného úradu a spoločenského domu. „Po mojom nástupe v roku 2011, sme sa zaoberali analýzou toho, v ktorej oblasti by obec mohla dosiahnuť úspory. V našej obci bolo osvetlenie zastarané - dvadsaťročné, vyžadovalo si neustále opravy. Pôvodne boli lampy v obci na takmer každom stĺpe, postupne sme však pokazené lampy nahrádzali funkčnými z iných stĺpov tak, aby svietila aspoň každá druhá a nemuseli sme dokupovať nové.

Ťažko povedať, koľko musela obec investovať do prevádzky osvetlenia pred modernizáciou, pretože sme vlastne svietili každou druhou lampou, ich počet sa ustálil na 67 svietidlách a všetky výmeny a opravy robila zmluvná firma a náš obecný údržbár. V roku 2012 Západoslovenská distribučná vymenila, v rámci svojho projektu obnovy, aj v našej obci všetky elektrické stĺpy a všetky vedenia. Obec preto musela odmontovať a späť namontovať všetky osvetľovacie telesá na nové stĺpy. V rámci toho sme už vymenili aj niektoré výložníky. Aj toto nás pohnalo, že keď už máme nové stĺpy a výložníky, treba urobiť aj verejné osvetlenie,“ hovorí Zuzana Vinkovičová.

Štitáre - pohľad na ulicu osvetlenú LED pouličným osvetlením

Štitáre LED osvetlenie


Pohľad na pouličnú lampu

Štitáre LED osvetlenie

PREČO EPC PROJEKT?

Obec Štitáre, rovnako ako iné obce, ktoré problematiku modernizácie verejného osvetlenia riešia, stála v roku 2012 pred rozhodnutím akým spôsobom investíciu financovať. „Uvažovali sme aj nad eurofondami, ale v tom období jednak neboli žiadne výzvy a navyše obec je po predchádzajúcich rokoch zadĺžená a k eurofondom je nevyhnutná finančná spoluúčasť, ktorú sme si nemohli dovoliť. Ročný rozpočet podielových daní našej obce je 128000 €. Hľadali sme teda riešenie. Samozrejme, aj nám chodili ponuky od rôznych dodávateľov. V lete 2012 sme dostali ponuku od SE Predaj, s. r. o., dcérskej spoločnosti Slovenských elektrární, ktorú prišli odprezentovať aj obecnému zastupiteľstvu,“ vysvetľuje Zuzana Vinkovičová. Po zhodnotení všetkých ponúk sa Štitáre rozhodli pre financovanie prostredníctvom zaručených energetických služieb – EPC (energy performance contracting), prostredníctvom SE Predaj, čo umožnilo obci realizovať modernizáciu VO bez vstupnej investície, len z dosiahnutých úspor.

Starostka obce Zuzana Vinkovičová

Štitáre starostka

TECHNICKÉ RIEŠENIE

V rámci modernizácie SE Predaj inštalovala v Štitároch 67 moderných svietidiel Archilede HP 24 LED od výrobcu iGuzzini. SE Predaj využíva tento druh svietidiel, ktoré vyvinula a patentovala materská firma ENEL a osvedčili sa v množstve inštalácii verejného osvetlenia v Taliansku. Svietidlá majú celohliníkové telo, ktoré jednak zabezpečuje dostatočné chladenie svietidla, no tiež výrazne zvyšuje mechanickú odolnosť svetla, nepodlieha poveternostným vplyvom a je odolnejšie voči vandalizmu ako dnes bežne používané svietidlá. Verejné osvetlenie v Štitároch je vybavené senzorickým systémom, večer sa automaticky zapína pri poklese svetelnosti, ráno vypína pri dostatku svetla. Inteligentne riadené svietidlá dokážu v neskorých nočných hodinách vzhľadom na predpokladanú nižšiu intenzitu premávky v obci znížiť svoj príkon na 70 %, čo umožňuje ďalšie úspory.

V tomto stave ostane osvetlenie až do ranného vypnutia. V obci boli vymenené aj výložníky a inštalovaný nový, inteligentný, astronomickými hodinami riadený rozvádzač. Súčasťou rozvádzača je tiež automatický istič, čo znižuje prevádzkové náklady. Kombináciou všetkých technických opatrení sa podarilo dosiahnuť až 63 percentnú úsporu elektrickej energie.

Znamená to, že modernizáciu osvetlenia budeme splácať tým, že nasledujúcich 15 rokov budeme platiť doterajšiu sumu za elektrickú energiu, v našom prípade ide asi o 3020 € ročne bez DPH. Keďže sa po modernizácii podarilo dosiahnuť 63 percentnú úsporu energie, tých 63 percent je vlastne naša splátka,“ uzatvára Z. Vinkovičová.

Štitáre LED osvetlenie

Obec Štitáre (Scitar) (aj Sitar) Chytar, Schitar) sa spomína v písomnostiach už od roku 1113, kde sa hovorí o 4 poplužiach zeme ako majetku zoborského kláštora-opátstva. Prvá hovorí o tom, že predkovia nazvali tento vrch podľa vodcu Slovanov – Zobora, ktorý bol na tomto mieste obesený. Druhá hypotéza hovorí o tom, že vrch sa z diaľky pripomína zubra a iná zasa sa prikláňa k názvu odvodeného od najstaršieho benediktínskeho kláštora, ktorý tu bol postavený (ruské slovo sobor = kláštor, zbor mníchov).

Obec v rokoch 1975 – 2002 administratívne patrila do Nitry. Po tomto období sa od mesta odčlenila a stala sa samostatnou obcou. 2. najvyšším miestom je výrazný vápencový vrchol Zobor vo výške 587 m.n.m., odkiaľ je dobrý výhľad na široké okolie. Nad obcou sa nachádza najvyšší vrchol Žibrica (618 m) - výrazný pyramídový vrchol v juhozápadnej časti pohoria, na ňom rovnomenná prírodná rezervácia.

Webstránka obce: www.stitare.sk


Fotogaléria


Video




Zdroj: Obec Štitáre, ENEL