V Nitre sa dňa 6.februára 2014 konala tlačová konferencia k projektu HELPS

Vo štvrtok 6.februára sa na Mestskom úrade v Nitre konala tlačová konferencia o aktivitách projektu HELPS na Slovensku a v Nitre. Projekt sa Nitry dotýka v oblasti testovania tzv. elektronických strážcov pre seniorov v podmienkach domácej starostlivosti. Vychádza z poznatkov, že zotrvávanie seniorov v domácom prostredí je pre spoločnosť výhodnejšie a menej nákladné. Na Slovensku sa používajú dva druhy elektronických strážcov - domáce tiesňové volanie a mobilné tiesňové volanie. Jednotlivé typy si vysvetlíme nižšie v článku.

V Nitre počas testovacej fázy používalo zariadenia dokopy 50 ľudí. Po testovacej fáze používa 30 ľudí strážcov aj naďalej. Celkovo táto služba funguje v Nitre už 8 rokov. Za elektronického strážcu si občania platia 5€ mesačne, zvyšnú sumu 8,9€ dopláca mesto Nitra Asociácii Samaritánov Slovenskej Republiky (ďalej len ASSR). Za zapojenie klienti taktiež neplatia. Dispečing zabezpečujú Samaritáni + v Nitre cez Správu zariadení sociálnych služieb.

Denne na dispečingu zaznamenajú 2 až 3 volania, väčšina z nich sú konzultácie prípadne potreba porozprávať sa. Problémom širšieho využitia na Slovensku sú vysoké náklady na prevádzku. Aby sa oplatilo prevádzkovať dispečing je potrebných 350 až 450 klientov.

Viac informácii o projekte HELPS nájdete na webstránke Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), o Asociácii Samaritánov si prečítajte na www.as-sr.sk


Domáci elektronický strážca - nie je potrebné vlastniť mobilný telefón

Domáci strážca


Mobilný strážca - prístroj obsahuje SIM kartu, výhodou je lokalizácia - dispečing vidí polohu klienta

Mobilný elektronický strážca


Video - Medzinárodný projekt Helps pomáha seniorom




Zdroj: Nitralive.sk, ASSR