Na Mestskom cintoríne v Nitre sa dnes o 15:00 hod. konala pietna spomienka na obete bombardovania, ktoré vypuklo 26. marca 1945 o 9:20 hod. Vojaci položili spomienkové vence na 2 spoločné hroby, kde je dokopy pochovaných 50 ľudí. Z toho je 17 občanov okolitých obcí, 23 dodatočne identifikovaných, 9 neznámnych osôb a 1 neznámy nemecký vojak.

Ďaľšie obete sú uložené na cintoríne v mestských častiach Chrenová, Párovce a v okolitých obciach.

Príhovor prednieslo viacero osobností - primátor Nitry, zástupcovia evanjelickej a katolíckej cirkvi, autor knihy o bombardovaní Nitry Ing. Štefan Košovan.

Kladenie vencov Nitra

Kladenie vencov Nitra

Kladenie vencov Nitra

Nemeckí vojaci opustili Nitru v nedeľu 25. marca 1945, 26. marca 1945 ruská letka zaútočila na mesto - bomby padli hlavne na centrum Nitry, kde sa práve konali veľkonočné trhy a teda mesto bolo plné ľudí. Rusi strieľali na civilistov, na deti a to úplne zbytočne a nepochopiteľne. Nemci už v Nitre neboli. Výsledok tohto ohavného činu je minimálne 345 mŕtvych Nitranov (neoficiálne okolo 1000) a obrovské škody na majetku. Česť ich pamiatke! Viac o bombardovaní sa dočítate v článku 70. výročie bombardovania Nitry.


Fotogaléria




Zdroj: Nitralive.sk