Štrajk sa uskutoční v piatok o 11. hodine pred Mestským úradom v Nitre.

Mestský úrad v Nitre symbolicky, na pätnásť minút, preruší prácu a podporí tak myšlienku zmiernenia klimatických zmien.

„Túto chvíľu využijeme na to, aby sme sa všetci spoločne zhromaždili pred budovou radnice a pripomenuli si náročný boj proti klimatickým zmenám. Pripájame sa tak k mladým ľuďom po celom svete, ktorí v tento deň vyjdú do ulíc, aby požadovali rázne kroky na vyriešenie klimatickej krízy, ktorá môže vyvrcholiť narušením biodiverzity a celkovým kolapsom planéty,“ hovorí primátor mesta Nitra Marek Hattas.

Ako sa píše vo vyhlásení organizátorov klimatického štrajku, klimatická kríza je realitou. Zem sa otepľuje stále viac a emisie neustále narastajú. Musíme urobiť množstvo opatrení, aby sme udržali nárast globálnej teploty pod 1,5 °C a máme stále menej času. Musíme konať a to na úrovni jednotlivca, firiem a samozrejme aj na úrovni politickej.

Na Slovensku sa štrajk bude konať v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach. Ďalším mestom je Nitra. Spolu s ňou sa k štrajku pridá aj Únia miest Slovenska, ktorá má práve v piatok v Nitre rokovanie prezídia. Predstavitelia Únie miest Slovenska o jedenástej na 15 minút schôdzu prerušia, aby sa tiež mohli zapojiť do štrajku.

Primátori Nitry a ďalších miest budú prítomní, aby odpovedali na otázky novinárov.