Mesto dalo minulý rok v októbri odstrániť hodiny, ktoré stáli pri tržnici na Štefánikovej ulici. Teraz by sa mali hodiny v novej podobe vrátiť späť.

Hodiny patrili spoločnosti J. C. DECAUX Slovakia, s.r.o., ktorá mala hodiny na pozemkoch mesta Nitra umiestnené ako dočasnú stavbu s povolením do 30. 1. 2018. Mesto firmu vyzvalo, aby hodiny odstránila. Nestalo sa tak, mesto preto podalo žalobu na vypratanie nehnuteľnosti. O žalobe súdy doteraz právoplatne nerozhodli, no firma medzičasom hodiny odstránila. Na mestskom pozemku stáli sedemnásť rokov.

Firma žiadala mesto o povolenie na umiestnenie ďalších kusov rovnakých hodín na území Nitry. Keďže mesto bojuje proti zvyšovaniu reklamného smogu v Nitre, radnica s umiestnením takýchto stavieb ešte v roku 2015 nesúhlasila. Mesto preto nepredĺžilo ani dobu na umiestnenie hodín na pri tržnici," informoval minulý rok hovorca Nitry Tomáš Holúbek.


Kedy sa hodiny vrátia?

Prebiehalo verejné obstarávanie, v ňom boli stanovené podmienky, ktoré určili, že hodiny majú byť bez rušivej reklamy, majú mať analógovú časť a orientované budú na všetky štyri svetové strany. Ukazovať budú okrem času aj dátum a teplotu. Osadené by mali byť v najbližších týždňoch.

"Nové hodiny budú osadené na mieste pôvodných hodín tak, ako boli na ne zvyknutí obyvatelia mesta. Poloha ostala zachovaná po konzultácii medzi ÚHA a VMČ Staré Mesto," informoval nás hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Štefánikova trieda, Nitra



Zdroj: Nitralive.sk