Kartografický tím VKÚ Harmanec bude na aktualizácii územia Dolnej Nitry pracovať v najbližších týždňoch. Výsledkom bude turistická mapa obsahujúca všetky cyklotrasy.




Podrobná turistická mapa v mierke 1:50 000 bude slúžiť návštevníkom pri spoznávaní tohto regiónu. Obsahovať bude aj oficiálne evidované cyklistické značené trasy, zariadenia cestovného ruchu a popis tých najzaujímavejších miest.


Aktualizácia mapy prebieha priamo v teréne

„Aktualizácia celého mapového listu je náročná tak z pohľadu získavania aktualizovaných dát a nových informácií, ako aj po kartografickej stránke. Nové spracovanie turistickej mapy bude zahŕňať aktuálny prehľad oficiálne evidovaných turistických trás ako aj cyklotrás. V spolupráci 
s Klubom slovenských turistov a Slovenským cykloklubom tak zabezpečujeme najpresnejšie a najaktuálnejšie informácie pre turistov. Všetky zozbierané dáta v teréne a upravené či novovzniknuté trasy dopĺňame do mapového podkladu. To je tá najdôležitejšia časť pri výrobe turistickej mapy,“ približuje redaktor a kartograf, Bohuš Schwarzbacher.

Práce v teréne zahŕňajú zber informácií a mapových dát. Tie sa po štyroch mesiacoch dostanú do kartografického oddelenia na zapracovanie. Manažérka projektu Gabriela Hrdá pracuje na aktualizácii mapy štyri mesiace. „V spolupráci s miestnymi samosprávami, kultúrnymi inštitúciami, s podnikateľmi v cestovnom ruchu a miestnymi turistickými organizáciami vytvoríme mapu, ktorá bude slúžiť návštevníkom a turistom tohto regiónu pre lepšiu orientovanosť. Takýmto spresňovaním potrebných dát zabezpečujeme aktuálny prehľad informácií o poskytovaných službách, možnostiach rekreačného vyžitia a aktivitách v regióne Dolnej Nitry,“ spresňuje Hrdá.


Prispejú k rozvoju turizmu

Na aktulizované vydanie sa môžu turisti tešiť začiatkom letnej sezóny. Keďže vydavatelia myslia aj na prírodu, na tlač máp bude použitý papier, pochádzajúci zo šetrne obhospodarovaných lesov, ktorý neprispieva k devastácii lesov a nepodporuje nelegálnu ťažbu dreva. To všetko zabezpečuje medzinárodný uznávaný systém certifikácie s logom FSC.

„Výrobou novej aktualizovanej turistickej mapy prispejeme k rozvoju turizmu, keďže návštevníci regiónu Dolná Nitra ju môžu využiť na plánovanie svojich výletov či turistiky so svojimi blízkymi. Sprehľadní tie najnavštevovanejšie aj menej prebádané miesta v okolí Považského Inovca a Tribeča,“ uzatvára Gabriela Hrdá.

Podľa slov projektovej manažérky sa môže súčasťou mapy stať aj obec či zariadenie cestovného ruchu, ktoré poskytuje uspokojenie potrieb turistov. Preto za akýkoľvek podnet či tip na aktualizáciu mapy ju môže záujemca kontaktovať na emaile Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Pokračujú vo výrobe legendárnych VKÚ mapách Vydavateľský tím z Kynceľovej pokračuje od roku 2016 vo výrobe legendárnych zeleno-žltých turistických máp. Je pokračovateľom myšlienky bývalého Vojenského kartografického ústavu 
v Harmanci.

Tríbeč mapa Tríbeč mapa



Zdroj: CBS spol, s.r.o., na titulnej fotografii je pohľad na kaštieľ v Topoľčiankach