Začína sa verejná zbierka. Ľudí v núdzi môžete podporiť cez transparentný účet.

Zabezpečovanie ubytovania, núdzového nocľahu, stravy, pomoc s právnymi úkonmi, poskytnutie MHD zadarmo, materiálna zbierka, vzdelávanie malých utečencov, triedenie materiálnej pomoci z celého okresu, informovanie odídencov z Ukrajiny o možnostiach pomoci.

Iba stručný výpočet toho, ako sa mesto Nitra zapojilo do riešenia dôsledkov vojny, ktorá vypukla 24. februára na Ukrajine a ktorej dôsledkom sú tisícky prevažne žien a detí, ktoré sa zo dňa na deň ocitli v cudzom štáte.

K všetkým týmto činnostiam teraz pribúda ďalšia. Mesto Nitra v spolupráci s Nitrianskou komunitnou nadáciou vyhlasuje verejnú zbierku na pomoc Ukrajine. Váš dar pomôže rýchlo a cielene reagovať na potreby ľudí utekajúcich pred vojnou, ktorí sa rozhodnú ostať v našom meste.

Finančné prostriedky môžete posielať priamo na transparentný zbierkový účet:

IBAN: SK77 1111 0000 0066 1964 5096

alebo cez portál:

https://nkn.darujme.sk/nitra-pomaha-ukrajine

O použití darovaných prostriedkov bude mesto Nitra pravidelne informovať prostredníctvom FB a web stránok mesta Nitra, Nitrianskej komunitnej nadácie aj COMIN-u: www.nkn.sk, www.nitra.sk, www.comin.sk a www.ukrajina.comin.sk.

„Obyvatelia Nitry už nie raz dokázali, že sú ľuďmi so srdcom na správnom mieste. Ich solidaritu vidíme denne a neutícha, rovnako ako – bohužiaľ – neutícha ani vojna na Ukrajine. Nikto nevie povedať, ako dlho potrvá vojnový konflikt, ale ja viem určite povedať, že nás nikdy neopustí solidarita a snaha pomáhať nevinným obyvateľom Ukrajiny, ktorí utekajú z vlastného štátu pred nezmyselným bombardovaním a pred streľbou. Verím preto, že aj do zbierky sa zapojí čo najviac občanov a každý prispeje čiastkou podľa svojho uváženia a podľa svojich možností,“ povedal primátor Marek Hattas.

„Nitrianska komunitná nadácia dlhodobo pomáha mestu Nitra prostredníctvom komunitného centra COMIN vytvárať podmienky pre sociálnu inklúziu cudzincov, ktorí prichádzajú do nášho mesta pracovať a študovať. Po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine COMIN prevzal na seba aj úlohu krízového miesta prvého kontaktu. V súčasnosti našu spoluprácu rozširujeme o verejnú zbierku,“ hovorí Ľubica Lachká, správkyňa Nitrianskej komunitnej nadácie.

„Vďaka zbierke budeme môcť zakúpiť materiálne vybavenie a zabezpečiť odborný personál v neziskových organizáciách v Nitre poskytujúcich Ukrajincom rôznorodú pomoc. Zároveň zbierka umožní zakúpiť nevyhnutné lieky a zdravotné pomôcky ako prvú pomoc utečencom, ktorí prichádzajú do nášho mesta. Ďakujeme všetkým, ktorí sa rozhodnú prispieť, že s nami pomáhajú ľuďom utekajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine,“ dodala Ľubica Lachká.



Zdroj: Tomáš Holúbek, hovorca Nitry