Divadelná Nitra má za sebou prvé podujatie sprievodného programu

Divadelná Nitra má za sebou prvé podujatie sprievodného programu. 16. septembra sa uskutočnil celodenný workshop v rámci projektu Darujem ti tulipán s nitrianskymi deťmi, ktoré pod vedením akademickej sochárky Eleny Károvej tvorili veľkorozmerné maľby aj komorné kresby. Výsledkom workshopu bude výstava, ktorá spolu s obrázkami a veľkoplošnými maľbami bratislavských zrakovo postihnutých detí bude otvorená na Divadelnej Nitre 28. septembra o 14.00.

Sprievodný program pokračuje aj dnes vernisážou výstav „Prísne tajné!“ - výstava o dejinách ŠtB na Slovensku a „Praha objektívom tajnej polície“.

Predstavenia kabaretných umelcov aj moderných tanečníkov, koncerty tanga aj vážnej hudby, provokatívne výstavy, filmové premietania, trh so súčasným dizajnom, nočné prehliadky galérií či divadelný program pre deti. Medzinárodný festival Divadelná Nitra, ktorý sa uskutoční od 27. septembra do 2. októbra 2013, ponúka opäť bohatý sprievodný program, ktorý prináša súčasné umenie do verejného priestoru mesta Nitra. A odohrá sa na najrôznejších miestach v Nitre – na pešej zóne, na pódiách pod holým nebom, v nákupnom centre, v synagóge, v knižnici, v čajovni, v antikvariáte, ale aj na nezvyčajných miestach ako vojenský stan či prekrytá fontána. Hlavným dejiskom sprievodného programu bude opäť festivalové iné_námestie pred Divadlom Andreja Bagara, ktoré sa vďaka originálnemu architektonickému riešeniu premení na pulzujúci priestor s úplne novým vzhľadom a s netradičnými konštrukciami.

Sprievodný program s vyše 70 podujatiami sa tento rok svojou dramaturgiou viac priblížil k leitmotívu 22. ročníka Divadelnej Nitry, ktorým je otázka Očistení?. Na festivale teda otvoria spoločensko-politické témy nielen umelci na divadelných doskách, ale aj divadelníci, tanečníci, výtvarníci a hudobníci priamo v nitrianskych uliciach.

Hneď počas úvodného happeningu s názvom Čistíme? budú môcť účastníci zistiť, aké inotaje sa skrývajú v motte festivalu. Budú na to potrebovať aj metly, kefy, vedrá s vodou či handry na leštenie a pri čistení pomôžu aj horolezci.

Funebráci českého súboru Wariot Ideal oživia ulice s grotesknou eskapádou a ich hlavná rekvizita – rakva – sa im pod rukami zmení na bábkové divadlo. Divadelná road movie Brkelemeke spracuje v divadelnom predstavení na ulici tradičné filmové témy a ponúkne príbeh o dvoch ľuďoch, ktorí cestujú, aby žili a žijú, aby boli stále na ceste. Divákov pobaví žonglérske predstavenie Pán Václav.

V nitrianskych uliciach nebudú chýbať ani tanečné predstavenia. Performancia bratislavského Divadla elledanse Dunaj v nás prinesie na mestské nábrežie súčasný tanec v štýle francúzskych valčíkov. Performance Úloha mladého umelca Lukáša Matejku zas ponúkne prepojenie súčasného tanca s výtvarnou inštaláciou, ktorá tancom odpovie na otázku, ako je ľudský mozog schopný zvládnuť a riešiť viacero úloh súčasne. Z Matejkovej “dielne” pochádza aj jedinečný multimediálny projekt Beamvertising, ktorý vo večerných nitrianskych uliciach prekvapí náhodných okoloidúcich. Z idúceho auta sa bude počas jazdy totiž premietať na budovy, fasády, steny i ploty centra mesta festivalový vizuál.

Originalitou zaujme aj provokatívny výtvarný happening Reliquiarum v nitrianskej synagóge, ktorý reaguje na dnešný konzumný život a komerciu. Pozýva na meditáciu pri predmetoch súčasných svätcov – idolov šoubiznisu či politiky - sv. Angely Merkelovej, sv. Georga Busha, sv. Marka Zuckerberga či ďalších. Návštevníci si budú môcť prezrieť napríklad popolník s poslednými cigaretami sv. Václava Havla či umelé poprsie filmovej dablérky sv. Sofie Loren.

Silnú politickú a spoločenskú výpoveď prinesie aj politická fraška českého Divadla Líšeň Putin lyžuje o obetiach Putinovej vlády, ktorá je inšpirovaná knihou zavraždenej ruskej novinárky Anny Politkovskej. Dejiskom predstavenia bude vojenský stan postavený na inom_námestí.

Mesto bude počas Divadelnej Nitry žiť aj zaujímavými hudobnými projektmi na netradičných miestach. Napríklad v strede námestia napríklad „zmizne“ fontána, keďže nové architektonické riešenie ju zastreší a vytvorí tak nový hrací priestor – v priemere 14-metrovú arénu, na ktorej sa budú konať koncerty pod príznačným názvom Hudba z fontány. Nitrania sa môžu tešiť napríklad na autorský folk nevšednej speváčky Katarzia, dychové kvinteto Slovak Brass Quintet, kvarteto BEAT - oh - When QUARTET, divadelný rock skupiny Jamestown a speváka Itcha Pčelára či vystúpenie DIY Instruments Ensemble, ktorí zahrajú na netradičných hudobných nástrojoch zostrojených z nepotrebného domáceho zariadenia či odpadu. Na inom_námestí vznikne aj tančiareň so slovenskou hudbou 30. až 50. rokov z dielne skupiny Slovak Tango.

Počas obľúbenej Bielej noci vystúpia z rúška tmy nitrianske múzeá a galérie a svoje brány otvoria v neobvyklých večerných hodinách, pre návštevníkov je prichystaný koncert, divadelné predstavenie aj tančiareň či nočná prehliadka fotografií.

Detského diváka potešia na inom_námestí predstavenia Bratislavského bábkového divadla Zaseknutá bundička či predstavenie Ako išlo vajce na vandrovku alebo Putujeme letom svetom Divadla ZkuFraVon. V rámci Festivalu deťom uvedie Divadelná Nitra aj premiéru divadelnej inscenácie Starého divadla Karola Spišáka v Nitre Svetská krása v réžii Romana Poláka a Divadlo PIKI prinesie pre deti nitrianskych škôl, ale aj pre rodiny s deťmi predstavenie Pes (prí)tulák.

Sprievodný program ponúkne okrem uvedených podujatí aj výstavy, filmové premietania, počúvania rozhlasových hier či divadelný program. Diváci sa môžu tešiť na kreatívne, inšpiratívne a netradičné diela vo verejnom priestore mesta Nitra, pričom väčšinu z nich festival ponúka zdarma. Vstupenky na predstavenia hlavného programu a vybrané predstavenia Festivalu deťom sú stále v predaji online na www.nitrafest.sk alebo vo festivalovej pokladnici v budove DAB, vchod z námestia (pondelok až piatok - 13:00 až 17:00).

Aktuálne informácie o Divadelnej Nitre na www.nitrafest.sk a http://www.facebook.com/divadelna.nitra


Zdroj: Divadelná Nitra