Podľa viceprimátora Štefana Štefeka je dôvodom vynechania viacerých ulíc fakt, že v čase podávania projektov na výstavbu kanalizáciu neboli majetkovo-právne vysporiadané

NITRA 16. augusta (SITA) – Kanalizáciu v ulici v centre Dražoviec zatiaľ nevybudujú. Výstavbu realizuje Západoslovenská vodárenská spoločnosť a mesto Nitra z peňazí z eurofondov. V Dražovciach, ktoré sú mestskou časťou Nitry, robia kanalizáciu od marca. Atlasová ulica, ktorá sa nachádza pri kostole, však v plánoch zahrnutá nie je. Obyvatelia napísali list primátorovi Jozefovi Dvončovi. „Očakávame nejaké vyrozumenie a riešenie tejto situácie,“ povedala Ľuboslava Horská, ktorá býva na Atlasovej ulici. Považuje za nespravodlivosť, že štyri rodiny a krčma zostanú bez prípojky na kanalizáciu. Podľa slov viceprimátora Nitry Štefana Štefeka projekt obišiel viaceré ulice v rôznych mestských častiach. Dôvodom je, že v čase podávania projektov neboli majetkovo-právne vysporiadané. „To je prípad Atlasovej aj Ambrovej ulice,“ povedal. Obyvateľov ubezpečuje, že bez prípojok nezostanú, vybudujú ich ešte v rámci prvej etapy výstavby kanalizácie, ktorá bude hotová do konca roka 2012. Peniaze na to pôjdu z finančnej rezervy projektu alebo ich zaplatí vodárenská spoločnosť.

Obyvateľ Atlasovej Oleg Zemko poukazuje na to, že to nie je prvý raz, čo túto kratšiu ulicu kúsok od kostola kompetentní obišli. „Táto ulica je ako púšť Gobi – ani plyn tu nie je, ani voda a teraz chcú vynechať ešte aj kanalizáciu. To nie je normálne, že 100 metrov nado mnou aj podo mnou robia kanalizáciu a my ako keby sme neexistovali,“ myslí si. Majiteľka pohostinstva na rohu Atlasovej Dagmar Bardejovská povedala, že prípojku na kanalizáciu jej v plánoch nelogicky zakreslili z opačnej strany, ako sú toalety. „To je nereálne, však tam sa treba podkopávať. Návrh som neakceptovala, je to pre mňa bezpredmetné,“ povedala. Napojenie by potrebovala zo strany Atlasovej ulice.

Kanalizáciu budujú v okrajových mestských štvrtiach Nitry, kde doteraz chýbala - v Dolných Krškanoch, Kyneku, Párovských Hájoch, Janíkovciach a Mlynárciach. Pribudne aj na Zobore na uliciach Jaseňová, Sojčia a Sirôtková a v Starom Meste na Fabrickej ulici. Investíciu za 13,2 milióna eur spolufinancuje štát a Západoslovenská vodárenská spoločnosť, ktorá získala peniaze z Kohézneho fondu Európskej únie. Jej najväčším akcionárom je mesto Nitra. Práce zahŕňajú vybudovanie splaškovej a rozšírenie jednotnej kanalizačnej siete v mestských častiach Nitry v celkovej dĺžke 34,5 kilometra. Súčasťou projekte je 17 čerpacích staníc a 1 518 kanalizačných prípojok, na ktoré sa pripojí 5 044 obyvateľov. V súčasnosti je na verejnú kanalizáciu pripojených 81 percent domácností, po dokončení tento počet stúpne na 87 percent. Všetky ulice, ktoré neboli zaradené do prvej etapy výstavby – teda ostatná časť Zobora a mestská časť Horné Krškany - budú predmetom druhej etapy, na ktorú chce Západoslovenská vodárenská spoločnosť opäť požiadať o nenávratný finančný príspevok z Európskej únie. Územné rozhodnutie je už vydané a pripravuje sa projektovú dokumentáciu na stavebné povolenie.

Tiež si prečítajte

Kanalizácia v Dražovciach je vo výstavbe

Začala sa výstavba kanalizácie z peňazí EÚ



Zdroj: (SITA, mp;mt), 201108160151, titulná foto Nitralive.sk (výstavba kanalizácie v Dražovciach, máj 2011)