Písal sa rok 2014, v rámci príprav na plánovanú rekonštrukciu Univerzitného mosta sme si uvedomili, že sa akosi zabúda na absenciu podjazdu aj pod týmto mostom. Chrenovský aj most na Napervillskej ulici podjazdy majú. S pánom Sitkeyom sme sa rozhodli spísať petíciu a vyvolať tým diskusiu a dostať túto myšlienku do povedomia. Petíciu s informáciami nájdete v tomto článku. Petíciu sme odovzdali v roku 2016 na Mestskom úrade v Nitre.

Na počudovanie bola petícia vyhodnotená ako neopodostatnená. Aj to sme sa museli dozvedieť z médií... našťastie v októbri 2016 prišla potešujúca správa z Mestského zastupiteľstva v Nitre - poslanci schválili sumu 20-tisíc eur na prípravu projektovej dokumentácie k podjazdu pod Univerzitným mestom. Veľmi ďaleko od realizácie - ale aj tak pre nás veľký krok.

7. februára bolo zverejnené oznámenie o zahájení územného konania - po územnom konaní bude nasledovať stavebné povolenie. Záverečným krokom bude vydanie stavebného povolenia. Podjazd figuruje aj v zozname investičných akcií na rok 2020 a ako mi bolo potvrdené z mestského úradu, výstavba podjazdu by sa mala realizovať v tomto roku. Nechajme sa teda prekvapiť.

Podjazd bude určený pre cyklistov, s pohybom chodcov sa nepočíta. Vybudovaný bude na strane Chrenovej na Nábreží mládeže. Spájať by mal teda nábrežnú cyklotrasu s budúcou cyklotrasou, ktorá v budúcnosti spojí Nábrežie mládeže s Akademickou ulicou. Na jej trase sa má nachádzať aj cyklolávka.

Celý úsek bude mať dĺžku 154,964m, šírka bude 3m (1,5m pre každý pruh) a povrch bude dláždený.



Zdroj: Nitralive.sk