Elektrifikovanej trate v Nitre spolu s novým napojením na smer Bratislava by sme sa mohli dočkať najskôr v roku 2020. Tieto zmeny sú súčasťou zámeru ŽSR "Elektrifikácia a optimalizácia trate Leopoldov – Nitra – Šurany." Nitre by pomohlo hlavne nové napojenie Nitra - Trnovec nad Váhom, ktoré by znamenalo lepšie napojenie na Bratislavu. Aktuálne je projekt vo fáze posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA), verejnosť sa k správe môže vyjadriť do 21.01.2015 v pracovných dňoch v čase od 8:00 do 15:00 hod. /v piatok do 14:00 hod./ na Útvare hlavného architekta – 4. poschodie, miestnosť č. 415 – Ing. Lančarič., tel.: 037/6502310. V prípade, že po ukončení procesu EIA pristúpi ŽSR k spracovaniu ďalšieho stupňa PD – a to dokumentácie stavebného zámeru, pre účely štátnej expertízy, táto by mala riešiť aj predmetné otázky samozrejme v súvislosti so závermi procesu EIA. Následne budú spracované ďalšie stupne projektovej dokumentácie a to dokumentácia pre územné rozhodnutie a dokumentácia pre stavebné povolenie.

Výstavba by mala trvať 2 roky - 2018 až 2020 a počas nej bude trať cez Nitru úplne odstavená nakoľko ide len o 1 koľaj. Traťová rýchlosť by sa mala medzi Leopoldovom a Nitrou a Nitrou a Šuranmi zvýšiť zo 100 km/h resp. 80 km/h na 120 km/h. Medzi Lužiankami a Nitrou by mala pribudnúť druhá koľaj, nové nástupištia dostane zastávka Nitra - Mlynárce a stanica Nitra, kde by mal pribudnúť aj podchod k nástupišťu číslo 2 s možnosťou rozšírenia až po autobusovú stanicu. Zámer rieši aj železničné priecestia v Nitre - vybudovanie nadjazdov.

Zámer: „ŽSR, elektrifikácia a optimalizácia trate Leopoldov – Nitra - Šurany”
Začiatok výstavby: 2018
Ukončenie výstavby: 2020
Náklady: Variant I - 521,726 mil. €, Variant II - 525,550 mil. €
Dĺžka trate: 35,485 km (Leopoldov - Nitra), 24,05 km (Nitra - Šurany) a 28.483 resp. 29.423 km (Nitra - Trnovec nad Váhom)
Traťová rýchlosť: zvýšenie na 120km /h z terajších 100 km/h (Leopoldov - Lužianky, 80 km/h (Lužianky - Nitra a Nitra - Šurany)
Nové nástupištia v Nitre: 2x zastávka Nitra - Mlynárce, 4x pre stanicu Nitra s podjazdom, 1x zastávka Dolné Krškany
Cestné stavby: nadjazdy nad železničné priecestia v Nitre


Vizualizácie - nové nástupištia na stanici v Nitre (zdroj: vlaky.net)

Železničná stanica Nitra - vizualizácia perónov


Mapa - nákres novej trate Nitra - Trnovec nad Váhom

Železničná trať Nitra - Trnovec nad Váhom


Mapa - pre zväčšenie kliknite

Nitra - Trnovec nad Váhom - železničná trať mapka


Pohľad na železničnú stanicu v Nitre z vtáčej perspektívy

Železničná stanica Nitra


Fotogaléria - železničná stanica Nitra



Zdroj: Nitralive.sk, ŽSR, EIA enviroportal.sk, vlaky.net