Dňa 2. februára 2015 sme na Mestské služby Nitra poslali podnet týkajúci sa zimnej údržby komunikácii v meste. Impulzom bol stav ciest a chodníkov po výdatnom snežení, ktoré zasiahlo Nitru 30. januára 2015. Na základe reakicí našich čitateľov a tiež množstva fotografií z celého mesta sme dospeli k záveru, že Mestské služby nevykonávajú údržbu komunikácií v Nitre v akceptovateľnom stave. Utvrdil nás v tom aj dokument "Operačný plná zimnej údržby miestnych komunikácií", ktorý sme si prešli a jeho obsah sme priniesli v článku Zimná údržba v Nitre: ako prebieha, technika

Na Mestské služby Nitra sme zaslali nasledujúce 2 otázky - z odpovedí MSS máme dojem, ako keby sme žili v dvoch rozličných mestách. V Nitre ani týždeň po snežení nie sú niektoré chodníky očistené a ani posypané.

1. Z akého dôvodu sa v Nitre nedodržuje plán údržby komunikácie?
2. Kde nastala chyba a ako budú vyvedené dôsledky?

O vážnosti situácie hovorí aj fakt, že sa o Mestských službách Nitra hovorilo aj na včerajšom zastupiteľstve. TASR dnes informuje o tom, že viceprimátor Nitry Martin Nemky podal ešte v januári v súvislosti s chodom MSS Nitra trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za porušenie viacerých zákonov.

Vyjadrenie MSS Nitra

* vyjadrenie je v pôvodnom znení bez úprav

Ďakujeme Vám za podnet, ktorý ste poslali dňa 02.02.2015 o 10:46 AM.
Tak ako ste písali, v piatok 30.01.2015 zasiahlo Nitru silné sneženie. Od začiatku zimnej údržby MSS Nitra pracujú 24hodín denne 7-dní v týždni, aby ZMIERNILI dopad možnej snehovej nádielky. Už od samotného počiatku sneženia sú ulice, po ktorých je smerovaná MHD doprava v prejazdnom stave.
Chodníky sú udržiavané tie, ktoré sú priľahlé k mestskej komunikácie, okrem chodníkov, kde je znemožnený prejazd mechanizmov, zle zaparkovanými vozidlami alebo dopravnými zariadeniami /dopravné koly, zvislé dopravné značka, .../.
Snažíme sa zo všetkých síl vyhovieť všetkým oprávneným požiadavkám občanov, ale kapacitne nie je možné uspokojiť všetkých naraz.
Pre budúcnosť by bolo dobré konkretizovať, ktoré cesty a chodníky sú v zľadovatenom a zasneženom stave, aby mohlo prísť k náprave.

Odpovede na Vaše otázky:
1. Z akého dôvodu sa v Nitre nedodržuje plán údržby komunikácie? Operačný plán zimnej údržby miestnych komunikácií sa dodržuje.
2. Kde nastala chyba a ako budú vyvedené dôsledky? Chyba nenastala, lebo operačný plán zimnej údržby miestnych komunikácií sa dodržuje.


Takto to vyzeralo v Nitre minulý týždeň



Zdroj: Nitralive.sk